Vaniljaiset sormimunkit

20–25 kpl
2 1/2 dl vettä
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
50 g voita
2 kananmunaa
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria

sokerointiin
1 dl hienoa sokeria
2 tl kanelijauhetta munkkien pintaan
1 litra rypsi- rapsi- tai auringonkukkaöljyä taikka munkin paistorasvaa uppopaistamiseen

Kiehauta vesi, sokeri ja voi. Nosta kattila sivuun hellalta, lisää vehnäjauhot kuumaan seokseen ja sekoita nuolijalla tai vahvalla vispilällä tasaiseksi. Lisää munat ja vanilja. Sekoita voimakkaasti.

Pakkaa kestävään pursotinpussiin, käytä isoa tähtityllaa. Jos pursotinpussia ei ole käytettävissä, munkit voi pursottaa myös tanakan muovipussin auki leikatusta kulmasta.

Kuumenna öljy 175–180 asteiseksi (lämpötilan saa mitattua digitaalisella lihanpaistomittarilla). Öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee heti kuplien pintaan.

Pursota taikinaa 3–4 palassa suoraan öljyyn. Saksilla saa massan katkaistua kätevästi. Paista munkkeja pari kolme minuuttia, kunnes ne ovat kevyesti ruskettuneita, ilmavia ja rapsakoita.

Nosta kypsät sormimunkit reikäkauhalla öljystä talouspaperille ja siitä kaneli-sokeriseokseen pyöriteltäväksi. Tarjoa kinuskikastin kera.

Kinuskikasti

1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl kuohukermaa
50 g voita

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Kun kinuski alkaa olla mukavan paksua, ota kattila liedeltä pois ja lisää voi vispaten. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua.

PERTTU PAULASTO
JAAKKO KILPIÄINEN, kuva
JOHANNA WESTERSUND, kuvausjärjestelyt

Jaa artikkeli