Kaksi pariskuntaa kunnostaa 103-vuotiaasta kansakoulusta paritaloa Turussa. Alkajaisiksi rakennus sahattiin kahtia.

Se ei ollut salamarakkaus talonäytöllä. Turkulaisen muotoilijapari Saana Sipilän ja Olli Sallisen talokaupat muhivat puolitoista vuotta. Liian mahtipontinen meille, he pelkäsivät, kunnes ystävätkin innostuivat vanhasta koulurakennuksesta.

Aluksi pariskuntia oli kolme, mutta lopulta kimppaan lähtivät verhoilija Rosita Haapasaari ja Roots Kitchen -ravintolan kokki Matias Andersson, joiden kanssa 330 neliön entinen kansakoulu pistettiin suunnilleen puoliksi.

”Laskimme Exelillä kaikkien Suomessa toteutuneiden remonttien pohjalta kauhubudjetin mahdollisimman inhorealistisesti. Laskelma kourassa haimme yhdessä remonttilainaa.”

Suunnitelma herätti turkulaispankeissa ällistystä. ”Meidät toivotettiin ystävällisesti takaisin, jos löytyy asunto vaikkapa rivitalosta lähiöstä”, Olli hekottaa. Pienestä maalaispankista laina ulkoasultaan suojellun koulutalon korjaamiseen järjestyi ongelmitta.

Talo puoliksi

Ristimäen koulu nousi Aurajoen rantatörmälle Kuralaan vuonna 1914. Puukoulussa oli kaksi suurta luokkahuonetta, yksi pieni luokka ja lisäksi liikuntatilat sekä veistoluokka tiilestä muuratussa kellarissa. Opettajien asunnot oli sijoitettu päätyihin.

Ollin vanhemmat ostivat autioituneen koulun 1990-luvun lopulla. Ollikin ehti asua siinä muutaman vuoden ennen muuttoa omilleen. Kun vanhemmat väsyivät ison talon remontointiin, he tarjosivat sitä pojalleen.

Symmetrisen pohjakaavan ansiosta rakennus oli helppo jakaa. Kumpikin pariskunta sai päädyn ja kaksi puolikasta isoista luokkahuoneista.

”Arkkitehti piirsi suunnitelmamme puhtaiksi. Rakennusvalvonnassa oltiin kannustavia, mutta lupaa odotimme tuskastuttavat puoli vuotta. Eivät olleet aikaisemmin törmänneet vastaavaan”, Rosita ymmärtää.

Asuntojen väliin vaadittiin rakennusmääräysten mukainen palomuuri. Se erottaa kodit toisistaan kuin modernissa rivitalossa.

”Sahasimme talon kahtia luokkahuoneiden kohdalta kellarista katonharjaan muuria varten. Oli hurjaa, kun lautoja alkoi lennellä. Alapohjan ja välikaton koolaukset menivät onneksi oikeaan suuntaan, joten niistä ei tarvinnut huolehtia.”


Olli (vas.), Saana, Rosita ja Matias pitävät ”yhtiökokousta” Rositan ja Matiaksen keittiössä.

Kuin muurahaiset

Talo ristittiin Toukolaaksoksi. Nimi viittaa taiteilija Tom of Finlandiin, siis Touko Laaksoseen, jonka vietti koulussa lapsuuttaan 1920–30-luvuilla. ”Laaksosen isä ja äiti toimivat vuorotellen koulun rehtoreina. Olohuoneemme oli Toukon perheen koti”, Rosita ja Matias kertovat.

Toukolaakso on myös blogi, jossa neljä kolmekymppistä ystävystä kertoo remonttinsa jännittävistä vaiheista (www.toukolaakso.fi).

ULLA WILLBERG, teksti
PIRITTA FORS, kuvat

Lue koko juttu painetusta toukokuun 2017 Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät lehden kokonaisuudessaan e-arkistosta, www.pellervo-e-lehdet.fi.