Rieskahampparit

perunarieskat
1/2 kg jauhoista perunaa
50 g voita
3–4 dl vehnäjauhoa
1 muna
2 tl suolaa

Muussaa kypsäksi keitetyt perunat voin ja suolan kanssa. Lisää hieman jäähtyneeseen muusin muna sekä jauhot parissa erässä. Lisää jauhoja kunnes taikina ei enää juuri tartu käsiin.

Taputtele jauhotetulla alustalla pieniä rieskasia ja kypsennä. Paista rieskoja grillin paistokivellä muutaman minuutin ajan kummaltakin puolelta tai 250-asteisessa uunissa 6–7 minuuttia.

pihvit
600 g naudan tai karitsan jauhelihaa, vähärasvainen paistijauheliha ei käy
suolaa
mustapippuria tai grillimausteseosta
rypsiöljyä
savujuustoa viipaleina

Jaa jauheliha neljään osaan, pyöritä osat käsin palloiksi ja litistä n. 2 1/2 senttiä paksuiksi pihveiksi. Öljyä pihvit molemmin puolin ja mausta reilusti suolalla ja pippurilla tai grillausmausteella.

Grillaa pihvejä 2–3 minuuttia, käännä ja grillaa vielä saman verran. Nosta jokaisen pihvin päälle savujuustoviipale ja kääräise folioon hetkeksi vetäytymään grillin tai nuotion reunalle.

kasvisvaihtoehto: kukkakaalipihvit
pieni kukkakaali
öljyä
chilikastiketta

Leikkaa kukkakaalista poikittain noin 2 cm paksu kiekko. Esikeitä kiekkoja muutama minuutti suolatussa vedessä, sivele öljyllä ja grillaa nopeasti molemmin puolin. Mausta.

lisäksi
majoneesia
varhaiskaalisalaattia
salaatinlehtiä
punasipulia

kokoaminen
Sipaise rieskoille majoneesia, sitten salaatinlehti, pihvi, kaalisalaattia sekä ohueksi suikaloitua punasipulia. Aseta toinen rieska päälle kanneksi.

Varhaiskaalisalaatti

1 varhaiskaali, n. 400–500 g
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl väkiviinaetikkaa
1/2 dl majoneesia
2 vartta kevätsipulia

majoneesi
1 keltuainen
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl viinietikkaa
1 tl sinappia
1 1/2 dl rypsiöljyä
sitruunamehua
yrttejä
chilijauhetta

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi kulhoon, lisää suola, sokeri ja etikka. Pöyhi ja puristele suikaleita käsin. Jätä maustumaan tunniksi.

Tee majoneesi: sekoita munankeltuainen, suola, sokeri, sinappi ja viinietikka. Vispaa öljy mukaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta sitruunamehulla, yrteillä ja ripauksella chilijauhetta.

Kaada salaattikulhon pohjalle tihkunut neste pois. Lisää majoneesi ja silputtu sipulinvarsi. Tarjoa grilliherkkujen kanssa tai rieskahamppareitten täytteenä.

PERTTU PAULASTO
JAAKKO KILPIÄINEN, kuva
JOHANNA WESTERSUND, kuvausjärjestelyt

Jaa artikkeli