Sirkeä sitruuna ja suloinen suklaa tervehtivät heräävää kevättä.
Sitruunamunkit
20 kappaletta
Taikina
100 g voisulaa
2 1/2 dl kevytmaitoa
1/2 pkt hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 dl sokeria
2 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 1/2 dl vehnäjauhoja
Paistamiseen
1 litra rypsiöljyä
Pintaan
sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon sekoitellen. Lisää sitruuna, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Alusta jauhot taikinaan pienissä erissä, ensin puuhaarukalla, sitten käsin. Kun jauhoja on 2 dl jäljellä, lisää voisula ja sitten loput jauhot.
Kohota n. 1 tunti. Pyöritä munkit pötköiksi, palloiksi tai nostele lusikalla reiluja nokareita leivinpaperille. Kohota n. 20 min.
Paista muutama kerrallaan 180-asteisessa öljyssä n. 1 min. kummaltakin puolelta kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Öljyn lämpötila on kätevä mitata digitaalisella lihanpaistomittarilla.
Nosta munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja pyöräytä sitruunankuoriraasteella maustetussa sokerissa. Tarjoa suklaakeiton kera.
Suklaakeitto
6–8 annosta
400 g maitosuklaata
4 dl maitoa
4 dl kermaa
1 appelsiinin kuori raastettuna
1 vaniljatangon siemenet tai 1 tl vaniljauutetta
2 tähtianista
2 kanelitankoa
Kiehauta maito, kerma ja mausteet. Ota kattila pois liedeltä ja jätä hetkeksi maustumaan. Paloittele suklaa kulhoon ja kaada kuuma kerma-maitoseos siivilän läpi päälle. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.
Konvehtimainen suklaakeitto sopii munkkien dippikastikkeeksi taikka pieneksi herkkujuomaksi.
Reseptit: Perttu Paulasto
Lisää reseptejä löydät painetusta Kodin Pellervosta.