Pellervon Iso Kalenteri

Pellervon Iso Kalenteri tarjoaa päivittäisten perustietojen lisäksi  runsaasti tilastotietoa säästä eri puolilta Suomea. Kalenterisivuilta löytyvät keskilämpötilat, sadepäivien määrät ja kasvukauden pituudet. Sivuilta selviävät myös auringon nousu- ja laskuajat sekä kuun eri vaiheet. Joka viikon kiteyttäjäksi kalenteriin on koottu kansanviisauksia, mietelauseita ja aforismeja sekä lukemisosa.

null

Kalenteri muistaa

Kalenteri on oiva kumppani hataralle pääkopalle, mutta merkitystä myös kansakunnan muistille. Isoisäni isä syntyi 1840-luvulla ja ehti elää itsenäisessä Suomessa muutaman vuoden. Hän kirjoitti joskus 1900-luvun alussa muistiin pari sanaa: Taas toi Mattheus Pellinen voita. Mitä lyhykäinen lause pitääkään sisällään? Se kertoo, että maata viljeltiin, maitoa tuotettiin ja voita myytiin. Se myös muistuttaa, että mies osasi kirjoittaa vaikka kansakoulukin oli vielä hänen nuoruudessaan keksimättä. Jonkinlaista kirjanpitoa ostoista ja myynneistä mies harjoitteli. Kannatti kirjata muistiin, tieto jäi jälkipolville.

Monet Kodin- ja Maatilan Pellevon lukijat kertovat edelleen pitävänsä Pellervon Isoa Kalenteria sekä muisti- ja päiväkirjana. Kalenterin sivuilta voi kerrata menneitä tapahtumia ja suunnitella tulevaa. Sadan vuoden taakse ei tarvitse taivaltaa, joskus muistin virkistystä tarvitaan tuoreissakin tapahtumissa. Pellervo-lehtien vuositilaajat saavat Pellervon Ison Kalenterin tilaajalahjaksi. Toivottavasti siitä on hyötyä ja iloa koko vuodeksi.

Teemu Pakarinen
Vastaava päätoimittaja

Tutustuitko jo Pellervon Isoon Kalenteriin? Siirry tästä Tätä mieltä -kyselyyn.