Ylämailla henki kulkee

Skotlanti on brittihistorian, linnojen, puutarhojen, upeiden maisemien ja skottiruutujen tyyssija. Nyt se haikailee pesäeroa yhdistyneestä kuningaskunnasta. Lukijamatkalla saat runsaan kattauksen kulttuuria ja nähtävyyksiä.

PERJANTAI 4.9.

Finnairin lento Helsinki–Edinburgh klo 8.25–9.15. Perillä meitä on vastassa opas ja tilausbussi kuljettajineen. Lähdemme suoraan lentoasemalta kaupunkikierrokselle. Iso-Britanniaan kuuluvan Skotlannin pääkaupungissa on puoli miljoonaa asukasta. Historia ulottuu ajanlaskun tuolle puolen. Yksi keskeisimmistä nähtävyyksistä on Edinburghin linnoitus korkealla kukkulalla. Linnan Pyhän Margaretin kappeli on kaupungin vanhin rakennus, peräisin 1100-luvulta, mutta asutusta seudulla on ollut jo paljon varhemmin. Roomalaisten ajalla kukkula oli puolustuslinnake, ja sotilaallisessa käytössä alue säilyi pitkään. Ritarisalin asearsenaali kuvaa hyvin historian vaiheita. Kuninkaanlinnana rakennus toimi 1600-luvulle asti; nähtävyyksiin lukeutuvat kruununjalokivet ja myös itse kruunu. Merkittävä on kello yhden tykki, jolla aikamerkki on laukaistu vuodesta 1861 saakka kaikkina arkipäivinä. Vanhankaupungin kapeista kaduista tunnetuin on Royal Mile, kuninkaallinen maili. Keskiaikaisen tunnelman vuoksi katua kutsutaan Edinburghin sydämeksi. Sen varrella sijaitsee myös kahvila, jossa J. K. Rowling kirjoitti Harry Potter -sarjan ensimmäisen osan. Yksi kiinnostavista tutustumiskohteistamme on villakutomo. Skottiruudullisia tartaanikankaita kudotaan erityisesti kilttiä, miesten kansallisasua varten. Vanhastaan kullakin klaanilla on ollut oma tunnusruudukkonsa.

Yhdistyneen kuningaskunnan nykyinen hallitsija Elisabeth II kruunattiin kuningattareksi 1952. Seuraavana vuonna valmistui kuninkaallinen huvipursi, joka vuoteen 1997 palveli valtiovierailuilla kuningasperheen merellisenä kotina. Suomessakin alus on käynyt kahdesti. Vierailu museolaivassa antaa tilaisuuden kurkistaa kuninkaallisten elämään.

Kiertoajelulla nautimme eväslounaan. Päivän päätteeksi majoitumme viihtyisään hotelliin ja kokoonnumme illalliselle.

LAUANTAI 5.9.

Aamiainen, lounas. Lähdemme kohti Skotlannin Ylämaita ja vierailemme 1500-luvulla rakennetussa Sconen palatsissa, missä myös lounastamme. Palatsin puutarha on näkemisen arvoinen. Ja kun Skotlannissa ollaan, pääsemme Blair Atholin tislaamossa tutustumaan aidon skottiviskin syntyyn. Ajelemme hienojen maisemien halki Ylämaan hallintoalueen pääkaupunkiin Invernessiin ja majoitumme mukavaan hotelliin. Iltapäivällä jää omaa aikaa.

SUNNUNTAI 6.9.

Aamiainen, lounas. 70 000 asukkaan Inverness on Iso-Britannian pohjoisella rannikolla Nessjoen suulla. Suojaisa sijainti houkutteli asutusta jo 500-luvulla. Inverness tunnetaan muun muassa säkkipilleistään ja kansallissoittimen varaan järjestetyistä festivaaleista. Kaupunkikierroksella tutustumme tärkeimpiin nähtävyyksiin. Skotlannissa on kymmenittäin linnoja kuten koko Britanniassa. Kierroksen päätteeksi menemme katsomaan jyhkeää Cawdorin linnaa ja sen hienoa puutarhaa. Linnan kahvilassa meille tarjoillaan lounas.

MAANANTAI 7.9.

Aamiainen, lounas, illallinen. Jätämme hyvästit hotellille ja lähdemme risteilemään hirviöstään kuuluisalle Loch Ness -järvelle. Lounaan jälkeen ajelemme Länsi-Skotlannin komeissa maisemissa Fort Williamin kaupunkiin, johon jäämme yhdeksi yöksi. Kaupungin nähtävyyksistä tärkein on 1 345 metriin kurottava vuori, joka onkin Britteinsaarten korkein. Fort William on perinteeltään gaelinkielistä aluetta. Kieli hapertui viime vuosisadan lopulla, mutta nyt sitä elvytetään. Illallisen nautimme hotellissa.

TIISTAI 8.9.

Aamiainen, lounas, jäähyväisillallinen. Jätämme hotellin ja lähdemme ajelemaan määränpäänä Glasgow. Matkalla teemme – kuinkapa muutoin – linnareissun. Campbellin klaanin omistama Inverarayn linna Loch Fynen rannalla oli myös suositun Downton Abbey -sarjan joulukuvausten paikka. Linnan puutarhaa pidetään yhtenä Skotlannin hienoimmista. Matkaamme risteilemään Loch Lomondin järvelle, ja pysähdymme lounaalle Lussin kylään. Glasgowssa teemme lyhyen kaupunkikierroksen, minkä jälkeen jää vielä omaa aikaa ennen majoittumista ja lähtiäisillallista.

KESKIVIIKKO 9.9.

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle. Finnairin lento Edinburgh–Helsinki klo 10.00–14.35.

Matkan hinta

Matka maksaa 1 745 e/henkilö jaetussa kahden hengen huoneessa, lisämaksu 1 hh 230 e koko ajalta. Hintaan sisältyvät Finnairin lennot turistiluokassa, lentolippuihin liittyvät kenttäverot ja muut maksut, matkatavarat lennoilla; 5 yön majoitus hyvissä kolmen tähden hotelleissa; aamiaiset sekä muut mainitut ateriat (puolihoito); matkaohjelman mukaiset retket, kuljetukset sekä suomenkielisen oppaan palvelut; marginaalivero. Matka edellyttää normaalia liikuntakykyä.

Lisämaksusta: Matkavakuutus, ruokajuomat, palvelumaksut ravintoloissa sekä mahdollinen suunnitteilla oleva lentovero. Lennoilla tarjoillaan vain kahvia, teetä ja mehua. Toimistokulut 10 e.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Lisävalaistusta Kodin Pellervon puolesta antaa Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332, huhtalafiskars@gmail.com.

Jaa artikkeli