Mullan lumo

Hortonomi Tuovi Mutasen Mullan lumo -puutarhablogimme vie luomutilalle V-vyöhykkeelle.

Mullan lumo – Vastaanotolla

17.10.2018 | TUOVI MUTANEN

Pää ei meinaa millään nousta tyynystä. Vielä hetki sitten samosin viidakossa ja löysin tieteelle entuudestaan tuntemattoman kurkkulajin. Nyt ikkunan takana lotiseva vesisade huuhtoo mielestä viidakon vihreyden, ropina peittää papukaijojen kirkaisut ja kastelee perhosten siivet.

Mullan lumo – Omalla polulla

15.8.2018 | TUOVI MUTANEN

En muista ihan tarkkaan, milloin se alkoi. Ehkä se liittyi siihen, että nöyristä kumarteluistani huolimatta pihlajat sieppasivat huivini oksilleen joka kerran, kun leikkasin nurmikkoa niiden latvusten alla. Tai ehkä se […]

Mullan lumo – Juhannuskoivu

20.6.2018

Monessa perheessä on vakiintuneita juhannustapoja. Saunassa käydään totutussa järjestyksessä, Hilkka-täti tuo aina pellillisen raparperipiirakkaa ja tasan yhdeksältä sytytetään kokko. Meidän suvussamme tehdään juhannuskävely.

Mullan lumo – Oodi lapiolle

16.5.2018 | TUOVI MUTANEN

 Jos joutuisin lähtemään autiolle saarelle ja saisin valita mukaani yhden tarvekalun, selkäreppuuni heilahtaisi arvelematta lapio.

Mullan lumo – Päätepysäkkinä kesä

22.3.2018

Kimpsut ja kampsut kyytiin, juna lähtee pian. Mattimyöhäiset vauhtia, nyt ollaan menopäällä!

Mullan lumo – Järjestyksen ihme

17.1.2018 | TUOVI MUTANEN

Viime vuoden puolella minulta oli hukassa monenlaista. Ihan viimeisinä viikkoina katosivat joululahjaksi aiottu kirja, oivallinen silakkaresepti ja yksi hyvin tärkeä lappunen.

Mullan lumo – Joulukätkö

20.12.2017 | TUOVI MUTANEN

Suljen oven perässäni ja löydän käsikopelolla valokatkaisijan tutulta paikaltaan. Himmeäksi kuluneen lasikuvun suojaama hehkulamppu syttyy ja tuo näkyväksi talvisuojaan varastoidut tarvekalut.

Mullan lumo – Haavan jäähyväiset

15.11.2017

Periaatteessa puun kaataminen on yksinkertaista. Suurille savotoille tilataan dinosauruksen mallinen kone, joka katkoo, pätkii ja siivuttaa. Metsänomistajan tehtäväksi jää pysytellä poissa puita ahmivan tyrannosauruksen tieltä ja tähystellä tienvarteen ajettujen pinojen päitä.

Mullan lumo – 16/10 -42

18.10.2017

Tilamme ensimmäiset asukkaat pystyttivät kotinsa kuivalle moreeniluodolle. Rakensivat tuvan ja kammarin sen kylkeen. Asettuivat asumaan, ryhtyivät viljelemään luotoa ympäröiviä hiesumaita ja kasvattamaan perhettään.

Mullan lumo – Syyssäteitä

20.9.2017

Sumun suipot sormet pyrkivät sisään puseronkauluksesta. Märät heinänkorret kiillottavat kumisaappaiden varret, ja pisimmät röyhyt viskovat vesihelmiään korkealle polven yläpuolelle.