Korppoolainen taiteilija rakastaa aurinkoa, luontoa, merta ja kirkkaita värejä. Ateljee syntyi olkipaaleista, savesta, lannasta ja hiuksista. Sitten talo sai kanervan värit.
Antonia Ringbom piti vuosia animaatiotyöpajoja afrikkalaisille lapsille Senegalissa, Ruandassa, Keniassa ja Malawissa. Nyt hän asuu Korppoossa Turun saaristossa, minne hän pystytti savitalon.
”Halusin rakentaa ekologisesti, mutta on siinä Afrikkaakin. Tosin Afrikassa kukaan ei enää halua asua savitaloissa”, Antonia sanoo.
Inspiraation lähde oli myös sisarentyttären olkibetonimökki, Paraisille rakennetut savitalot ja Viron olkipaalisavitalot. Suunnittelijaksi tuli Helena Sandman, ystävä ja palkittu arkkitehti, joka on kehittänyt uusia ratkaisuja asumisolojen parantamiseksi Afrikassa. Rakennusmestariksi ryhtyi oma poika Albert Sundström.
”Puurakennelman sisään ladottiin olkipaaleja kuin legopalikoita. Päälle tuli paksu savikerros sekä sisä- että ulkoseiniin.”
Hänen toiveensa oli talo kuin syli, ja sen hän sai. ”Seinät ovat 40 senttiä paksut ja pitävät lämmön.”
”Savirappaukselle oli niin monta reseptiä, että päädyimme lopulta omaan sekasotkuun. Taikinan sidosaineeksi sekoitettiin hiekkaa, lehmän lantaa ja hiuksia, jota ystävättäreni kampaaja ystävällisesti keräsi 12 laatikollista.”
Antoniaa on pyydetty Tallinnan ekomessuillekin kertomaan talostaan.
Ventovieraatkin auttoivat
Korpoströmin vierasvenesatamasta lahden toiselta puolelta purettiin sopivasti ravintola, mistä Antonia sai puuta, ikkunat ja kattopellit. ”Eriste on sisareni miehen puuveneveistämön purujätettä.”
Ulkolaudoituksen maalin Antonia sekoitti naapurin lahjoittamasta jäteöljystä ja väripigmenteistä. Rappauksen väriä hän haki pitkään. Ei liian vaaleanpunaista, vaan pinkin, roosan ja saaristossa viihtyvän kanervan sävyjä. Värit sekoitettiin kalkkiin, jolla ulkoseinät rapattiin vuoden kuluttua rakentamisesta.
Rakennustyöt tehtiin hartiapankkiperiaatteella. Antonialla on viisi lasta ja kymmenen lastenlasta, joten käsipareja riitti. Taiteilija keksi myös laittaa Savi ry:n nettisivuille talkookutsun. Yhdistys edistää savirakentamista Suomessa.
”12 ventovierasta, nuoria ja vanhoja, tuli viikoksi vaivaamaan savitaikinaa. Kaikki mahdolliset astiat piti haalia vanhaa vauvanammetta myöten. Minä kokkasin ruokaa. Se oli hauska juttu!”
”Energiani tulee auringosta, merestä ja kirkkaista väreistä. Ne pitävät minut terveenä”, Antonia sanoo.
ULLA WILLBERG, teksti
PIRITTA FORS, kuvat
Lue koko juttu painetusta kesä-heinäkuun 2017 Kodin Pellervosta. Tilaajana löydä lehden kokonaisuudessaa e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.