Aurinko painuu horisontissa kumpupilvien taakse ja maalailee taivaalle upeita pilvisäteitä. Niitä vasten kurkien siluetit näkyvät hyvin. Eletään syyskuun puoliväliä, kurkien päämuuton aikaa.

Trafiikkia etelän suuntaan on jatkunut koko päivän tasaista tahtia, ja taivas on täyttynyt välillä isommista ja välillä pienemmistä parvista. Aurinkoinen sää ja kevyt, pohjoisen kantilta puhaltava tuuli ovat auttaneet matkalaisia.

Iltaa kohti liikenne hiljenee, kun linnut suuntaavat yöpymään rantaniityille, saarten rannoille ja suurille lampareisille suoaukeille. Veden ympäröimillä paikoilla ne ovat turvassa petonisäkkäiltä. Keleistä riippuen kurjet saattavat viivähtää seudulla joitakin päiviä. Aamun tullen ne lentävät läheisille peltoaukeille ruokailemaan ja siirtyvät taas illan suussa hyväksi havaituille yöpymispaikoille.

Lopulta, riittävästi tankattuaan ja myötäisten ilmavirtausten osuessa kohdalle, kurjet nousevat taas siivilleen ja jatkavat kohti talvehtimisalueitaan eteläiseen Eurooppaan, Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. Viimeiset aurat katoavat horisonttiin lokakuun loppuun mennessä.

Jaa artikkeli