Helpoimmin lusikan vuolee tuoreehkosta puusta. Karkea muoto veistetään kirveellä, pesän muotoiluun tarvitset kaiverrusveitsen. Kukaan ei estä vuolemasta vaikka kokonaista aterinsarjaa!

Sahaa 20 cm:n pituinen, ranteen paksuinen puunrungon pätkä. Viikosta kuukauteen kuivuneet rangat ovat varmimpia, mutta päiväntuorettakin voi vuolla, joskin silloin työ voi halkeilla kuivuessaan. Lyö kirves rungon keskelle ja koputtele puuta hakkuupölkkyä vasten, kunnes puu halkeaa. Jos puu lohkeaa epätasaisesti, suorista pilkkeitä kirveen terällä tai ota kokonaan uusi pätkä työn alle.
Sahaa 20 cm:n pituinen, ranteen paksuinen puunrungon pätkä. Viikosta kuukauteen kuivuneet rangat ovat varmimpia, mutta päiväntuorettakin voi vuolla, joskin silloin työ voi halkeilla kuivuessaan. Lyö kirves rungon keskelle ja koputtele puuta hakkuupölkkyä vasten, kunnes puu halkeaa. Jos puu lohkeaa epätasaisesti, suorista pilkkeitä kirveen terällä tai ota kokonaan uusi pätkä työn alle.

Hahmottele lyijykynällä pyöreä lusikkapesä, varren muoto ja viivat sivuille kuppiosan varsipuolelle. Ota tukeva ote koukkuveitsestä ja ala vuolla lusikkapesää reunoilta keskelle päin. Koverra vähän kerrallaan kuin ottaisit jäätelökauhalla palloa kovasta jäätelöpaketista. Kääntele puuta ja vuole eri suunnista, kunnes kuoppa on valmis.
Hahmottele lyijykynällä pyöreä lusikkapesä, varren muoto ja viivat sivuille kuppiosan varsipuolelle. Ota tukeva ote koukkuveitsestä ja ala vuolla lusikkapesää reunoilta keskelle päin. Koverra vähän kerrallaan kuin ottaisit jäätelökauhalla palloa kovasta jäätelöpaketista. Kääntele puuta ja vuole eri suunnista, kunnes kuoppa on valmis.

Sahaa lusikkapesän varsipuolelle urat viivojen mukaan, kohti varren tyveä. Koputa kirveellä ylimääräistä puuainesta pois vähän kerrallaan. Puu halkeaa syiden suuntaisesti sahaukseen saakka. Ohenna kirveellä myös lusikan kärkeä takapuolelta. Nyt lusikka-aihio on valmis vuoltavaksi.
Sahaa lusikkapesän varsipuolelle urat viivojen mukaan, kohti varren tyveä. Koputa kirveellä ylimääräistä puuainesta pois vähän kerrallaan. Puu halkeaa syiden suuntaisesti sahaukseen saakka. Ohenna kirveellä myös lusikan kärkeä takapuolelta. Nyt lusikka-aihio on valmis vuoltavaksi.

Työstä ensin kuppiosaa. Vuole rauhallisesti, vähän kerrallaan ja itsestä poispäin. Siirry sitten varsiosaan. Muotoile puukolla karkeasti ja jätä puolivalmis lusikka kuivumaan vuorokaudeksi. Viimeistele muodot ja pinta vasta kuivana, niin saat siistin ja kauniin pinnan.
Työstä ensin kuppiosaa. Vuole rauhallisesti, vähän kerrallaan ja itsestä poispäin. Siirry sitten varsiosaan. Muotoile puukolla karkeasti ja jätä puolivalmis lusikka kuivumaan vuorokaudeksi. Viimeistele muodot ja pinta vasta kuivana, niin saat siistin ja kauniin pinnan.

Viimeistele valmiin lusikan pinta sileäksi ensin karkeammalla hiomapaperilla, seuraavaksi keskikarkealla ja lopuksi hienoimmalla karkeudella. Koveraa kuppia on kätevä hioa pienellä hiomapaperin palalla tai pehmeällä hiontasienellä.
Viimeistele valmiin lusikan pinta sileäksi ensin karkeammalla hiomapaperilla, seuraavaksi keskikarkealla ja lopuksi hienoimmalla karkeudella. Koveraa kuppia on kätevä hioa pienellä hiomapaperin palalla tai pehmeällä hiontasienellä.

Pyyhi hiontapöly pois ja hankaa puupinnan suojaksi parafiini- tai unikkoöljyä, jotka molemmat sopivat ruoka-astioiden pintakäsittelyyn. Öljy korostaa ja syventää kauniisti puun omaa sävyä. Parin päivän kuluttua lusikka on valmis käyttöön.
Pyyhi hiontapöly pois ja hankaa puupinnan suojaksi parafiini- tai unikkoöljyä, jotka molemmat sopivat ruoka-astioiden pintakäsittelyyn. Öljy korostaa ja syventää kauniisti puun omaa sävyä. Parin päivän kuluttua lusikka on valmis käyttöön.

TARVIKKEET

tuoreita nuoria puunrunkoja
kirves ja saha
lyhyt, teräväkärkinen vuolupuukko sekä koukkuveitsi
hiomapapereita karkeasta hienompaan (100–240)
unikko- tai parafiiniöljyä ja kankaanpala
työkäsineet ja lyijykynä

Jaa artikkeli