Jos Kinnulassa sattuu tulipalo, sairauskohtaus tai onnettomuus, hätiin saattaa ehtiä ensimmäisenä auttamistaitoinen palokuntanuori.

”Mihinhän mun haalarit on hävinneet?”

13-vuotias Joni Viljasalo seisoo ymmällään naulakolla, johon edellisellä kerralla jätti palomiehen asunsa. Veli-Matti Klemola kuulee ihmettelyn.

Aleksi otti sun haalarit. Sä voit nyt ottaa jonkun toisen.”

Keskisuomalaisella Kinnulan paloasemalla riittää torstai-iltana säpinää. Palokuntanuorten harjoitukset alkoivat kuudelta, mutta ensimmäiset osallistujat saapuivat hengailemaan asemalle jo viiden jälkeen.

”Nuoret, menkääs autojen kyytiin”, kajahtaa Veli-Matin kehotus autohallissa. Lapsia ei tarvitse kahta kertaa käskeä.

Valmiina lähtöön. Etupenkillä Topi Jauhiainen ja takana Essi Salmi.

Sateenkaarta luomassa

Autoletka hurauttaa auringon hellimässä maalaismaisemassa parin kilometrin päähän Jäppäjärven rantaan. Illan aiheena on moottoriruiskujen käyttö. Sitä on opiskeltu jo paloasemalla.

Nuoret tietävät, että moottoriruiskut ovat tärkeä työväline maastopalojen sammuttamisessa. Laitteilla voidaan pumpata vettä luonnonvesistä, joten sammutusvesi ei lopu kesken.

Tärkeitä sääntöjä on kaksi: toisia ei kastella eikä imusiivilään päästetä roskia.

Klemolan ohjeistamana nuoret ryhtyvät purkamaan letkuja autoista. Moottoriruiskujen kantaminen kuuluu aikuisten tehtäviin, koska laitteet voivat painaa jopa parisataa kiloa.

Pian ensimmäinen aparaatti pärähtää käyntiin ja taivasta kohti kohoaa arviolta kymmenmetrinen vesipatsas.

”Hienoa tytöt, naisenergiaa!” kehuu kouluttaja Ilpo Leppänen.

Krista Hautasuo, Hilda Meriläinen, Juulia Järvinen ja Liisa Hänninen ruiskuttavat vettä vuoron perään. Suutinta säätämällä he saavat aikaan erimuotoisia ja -korkuisia suihkuja.

Apukouluttajat Alex Hautasuo ja Topi Jauhiainen kyyköttävät laiturilla pärisevän laitteen äärellä ja valvovat, että kaikki sujuu niin kuin pitää. 10–11-vuotiaiden tyttöjen ryhmä nauraa ja kirahtelee, kun vettä ropisee niskaan.

”Hei me saatiin sateenkaari!” tytöt innostuvat ja huutavat Ilpon katsomaan.

Kinnulassa on lyhyt ajomatka moneen hyvään harjoituspaikkaan.

Palomiesten veroiset

Kinnulalaiset nuoret ovat ottaneet maksuttoman harrastuksen omakseen. Puolivakinaisen paloaseman ainoa päätoiminen palomies Veli-Matti Klemola arvioi, että toiminnassa on mukana yli 50 nuorta.

Ryhmä on suurin koko Keski-Suomen pelastuslaitoksen alueella. Se on melkoinen saavutus kunnalta, jossa on vain 1 700 asukasta.

Alueen nuorisotoiminnasta vastaava palomestari Kim Suokas uskoo, että suosion taustalla ovat sitoutuneet ja motivoituneet vetäjät.

”He tulevat loistavasti juttuun nuorten kanssa.”

Veli-Matti kertoo, että hän haluaa kohdella lapsia tasaveroisina palokuntalaisina. Nuoret matkustavat aina paloautolla ja pääsevät opettelemaan samoja asioita kuin hälytysryhmän aikuiset.

”Nuorille tulee tunne, että he kuuluvat porukkaan.”

Kouluttajat soveltavat aina harjoituksia koulutettavien iän mukaan. Esimerkiksi savusukelluksessa lapset harjoittelevat sokkona kulkemista pimeässä huoneessa tyynyllä täytetty reppu selässään.

 

Toisiaan opettamassa

Apukouluttaja Meiju Hakkarainen saa syksyllä siirtyä aikuisten harjoituksiin.

Peruskoulunsa tänä keväänä päättäneet Alex Hautasuo, Topi Jauhiainen ja Meiju Hakkarainen liittyivät palokuntanuoriin kuutisen vuotta sitten. Alex muistaa, kuinka Veli-Matti tuli koululle esittelemään paloautoa.

”Vellu sanoi, että torstaina on harjoitukset ja sinne voi tulla, jos kiinnostaa.”

Alex ja Meiju innostuivat oitis. Ei mennyt kauan, kun Topi seurasi luokkatovereitaan.

”Alex kertoi, että harjoituksissa on ihan mukavaa.”

Viime kesänä kolmikko kävi Kinnulassa järjestetyllä palokuntaleirillä ryhmänjohtajakoulutuksen, jonka jälkeen he ovat saaneet opettaa nuorempiaan viikoittaisissa harjoituksissa.

Lapsia kouluttaessa pitää heidän mukaansa olla kärsivällinen ja luova, koska pienimmät eivät jaksa keskittyä pitkään. Paloasemalle jaksaa silti lähteä yhä uudestaan, koska illoissa on aina hauskaa.

”Täällä on hyvä meininki ja tunnelma”, Meiju kuvaa.

Hän odottaa jo syksyä, jolloin täyttää 16 vuotta ja saa Alexin tapaan siirtyä aikuisten harjoituksiin, joissa kaikki tehdään oikeilla välineillä mahdollisimman todenmukaisesti. Hälytyskeikoille alaikäisenä ei vielä pääse.

Lue koko juttu painetusta kesä-heinäkuun 2018 Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli