Pelargonien ympärivuotista kasvatusta kannattaa kokeilla, vaikka parasta talvehtimispaikkaa ei olisikaan tarjota.
Kun kevätaurinko alkaa paistaa, ollaan jo voiton puolella. Ikkunasta pian tulviva luonnonvalo kertoo talvella valonpuutteessa kituville pelargoneille, että kohta taas mennään!
Kotonamme kasvaa satakunta pelargonia. Ne talvehtivat saviruukuissaan olohuoneen ja keittiön ikkunoiden tuntumassa sekä lisälamppujen avulla peremmällä huoneistossa.
Pimeän talven jäljiltä kasvit ovat tammikuussa heikoimmillaan, mutta kyllä ne siitä elpyvät. Vaikka varret ovat venähtäneet, lehtiä varissut ja taimia kuollut, kesällä ne ovat taas loistossaan.
Muutaman viikon kuluttua taimia voi herätellä kevääseen lisäämällä uutta multaa tai aloittamalla lannoituksen. Kun kasvu on voimistunut, parhaiten selvinneistä aletaan ottaa pistokkaita, joten taimimäärä pysyy vakiona.
Talvella olohuoneessa
Pelargonit talvehtisivat mieluiten valoisassa ja viileässä paikassa. Valon vähyys ei haittaa, jos lämpötila on riittävän alhainen, muttei sentään pakkasella. Joku talvettaa pelakuunsa kellarissa, toinen vinnin portaissa ja kolmas on varannut autotallinsa arimmille lajeille.
Kotimme pelargonit talvehtivat sisällä huoneenlämmössä. Ensimmäiset talvet ne viettivät luonnonvalossa, mutta viimeiset viisi vuotta olemme hankkineet kasvilamppuja. Kun lämpötila on kotona talvellakin kesäinen, kasvit tarvitsevat läpi vuoden valoa ja vettä.
Kasvilamppujen alla lehdet säilyvät vihreinä ja elinvoimaisina. Rehevimmät kastelemme silloin tällöin kukkalannoitevedellä talvellakin. Kaikille kasvilamppuja ei ole tarjota, joten mitä kauemmaksi valosta taimi joutuu, sitä huonompaan kuntoon se talvella menee.
Lisää pistokkaasta
Leikkaa pistokas terävällä veitsellä nivelen alapuolelta. Poista sen jälkeen emokasviin jäänyt tappi.
Pidä pistokas vesilasissa kunnes siihen puhkeavat juuret. Voit tökätä pistokkaan myös suoraan ruukkumultaan.
Kastele juurtuvaa tainta niukasti, ettei se mätäne. Aloita taimen lannoitus, kun uutta kasvua on näkyvissä.
Kevätkuntoon
- Kun pelargonien kasvu kevättalvella alkaa, lisää ruukkujen pinnalle uutta, ravinteikasta kukkamultaa.
- Aloita lannoitus vasta kasvun voimistuttua, ja käytä aluksi laimeaa kukille tarkoitettua lannoiteliuosta.
- Kun versoja puhkeaa, voit alkaa ottaa pistokkaita. Parhaiten juurtuvat puolipuutuneet versot.
- Vie pelargonit kesäksi ulos aurinkoiselle terassille, parvekkeelle tai patiolle. Suojaa kukat sateilla.
- Kastele ja lannoita runsaasti, jos haluat kasvusta rehevän. Pelargonit sietävät hyvin myös kuivuutta.
- Siirrä taimet syksyllä valoisaan ja viileään mutta pakkasettomaan paikkaan. Jos sellaista ei ole, kokeile talvetusta huoneenlämmössä.
- Kasvilamput säteilevät yhteyttämistä edistävää sinistä ja punaista valoa ja auttavat kasveja talven yli. Silloin kastelu on tarpeen talvellakin.
Lue koko juttu painetusta tammikuun 2019 Kodin Pellervosta.