Lyhdyt ja nuotiot syttyvät rannoilla, kokot loimottavat kuin pääsiäisenä ja raketit säihkyvät taivaalla kuten uudenvuodenyönä. Siitä tietää, että ollaan Pohjanmaan rannikolla ja vietetään venetsialaisia. Eli huvilakauden päättäjäisiä elokuun viimeisenä viikonloppuna.

”Venetsialaiset on täällä päin niin iso juttu, että jossain vaiheessa Kokkola yritti rekisteröidä tapahtuman omaksi tavaramerkikseen. Ei onnistuttu, koska Pietarsaari riitautti sen, naurahtaa Terho Taarna, Kokkolan sivistysjohtaja ja kokenut matkailuopas.

Venetsialaisten varhaisimman historian Taarna johtaa Helsingin ylhäisön valaistuihin puutarhajuhliin 1800-luvulla. Vuosisadan lopulla varsinkin Pohjanlahden rannikon varakkailla huvila-alueilla alettiin myös nauttia lepattavien valojen ja veden yhdistelmästä pimenevissä kesäilloissa. Nyttemmin juhlinta on hiljalleen levinnyt myös sisämaahan.

”Pohjanmaan venetsialaisissa oli tapana polttaa kokossa kesän roskat ja risut ennen kuin palattiin huvilalta taas talveksi kaupunkiin. Edelleen täällä on laajoja huvilayhteisöjä, mutta jossain vaiheessa haluttiin ryhtyä järjestämään venetsialaisten ohjelmaa kaikille kaupunkilaisille, niillekin joilla ei ole omaa mökkiä.”

Nyt juhlinta alkaa Kokkolassa jo päivällä. Tarjolla on esimerkiksi musiikkia ja leikkimielinen soutuviesti, jossa pyritään kiilaamaan vastustajia. Illalla kuullaan artistitaivaan tähtiä ja ihastellaan ilotulitusta.

”Monet ajelevat katselemassa valoja, joita ihmiset sytyttelevät rannoillaan. Suosittu reitti on esimerkiksi Kokkolan ja Pietarsaaren välinen Seitsemän sillan saaristotie.”

Kummankohan kaupungin puoli tänä vuonna loistaa komeammin?

Venetsialaisia vietetään lauantaina 31.8.

Jaa artikkeli