1 kg kurpitsaa (kuorineen ja siemenineen) tai 4 dl kurpitsasosetta
1 dl vettä
1 pala (50 g) tuorehiivaa
1 dl rusinoita
n. 1 l vehnäjauhoja
100 g voita
2 1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
Puolita kurpitsa ja poista siemenet. Paahda 175-asteisessa uunissa, kunnes hedelmäliha on haarukalla kokeillessa pehmeää. Lusikoi hieman jäähtyneenä soseutusastiaan. Jauha sileäksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella
Valmista taikinajuuri kurpitsan kypsyessä. Murenna kädenlämpöiseen veteen hiiva, lisää 2 dl vehnäjauhoja sekä rusinat. Sekoita, peitä liinalla ja anna seistä huoneenlämmössä, kunnes kuplii kunnolla.
Sekoittele voi lämpimään kurpitsasoseeseen niin, että se sulaa. Lisää sokeri ja suola. Yhdistä taikinanjuuri kädenlämpöiseksi jäähtyneeseen soseeseen, lisää jauhot vähitellen. Vatkaa aluksi kauhalla reippaasti, alusta lopuksi käsin kunnes pehmeä taikina ei enää tartu käsiin.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja muotoile leiviksi leivinpaperille tai vuokaan. Kohota liinan alla noin tunnin verran.
Kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia, kunnes pohja ja pinta ovat saaneet hiukan väriä. Jäähdytä ilman liinaa, jotta kuoresta tulee rapea.
Tarjoa sieni- tai juureskeiton kanssa.
Teksti: Marita Suontausta