4 juustoa
3 litraa luomukevytmaitoa tai täysmaitoa
1 litra piimää (rasvapitoisuus 2,5 %)
4 kananmunaa
2–3 tl suolaa

Vatkaa piimä ja kananmunat kevyesti kulhossa. Kiehauta maito tilavassa kattilassa. Kaada piimä-munaseos maitoon. Sekoita lastalla tai kauhalla koko ajan pohjia myöten ja anna nesteen kiehahtaa uudestaan.

Nosta kattila liedeltä ja anna juustomassan asettua itsekseen tunnin tai pari. Vuoraa mieleisesi juustomuotti (reiällinen astia, kuten kahvinsuodatin tai siivilä käy hyvin) puhtaalla harsokankaalla ja nostele juustomassaa pienissä erissä muottiin. Lisää suolaa ja mahdollisia mausteita joka väliin.

Käännä harson reunat juuston päälle, lisää päälle pieni paino ja nosta kylmään valumaan vähintään 12 tunniksi.

Pallojuuston saat aikaan kokoamalla massan sideharson sisälle esim. lautasen päällä. Kokoa koko komeus palloksi ja sido se kiinni. Ripusta juusto narusta esim. kauhaan, joka nostetaan kattilan päälle poikittain.

Laita kattilan kansi päälle, jotta jääkaapista ei tartu makua juuston valuttamisen aikana.

Paistettu juusto

Viipaloi maustamaton perusjuusto sopiviksi palasiksi, paista voissa ruskeaksi. Tarjoa juoksevalla hunajalla ja yrtinoksalla kruunattuna esim. ohuen näkkileivän päällä.

PERTTU PAULASTO ja JOHANNA WESTERSUND
JAAKKO KILPIÄINEN, kuva

Jaa artikkeli