Juureva ruisleipä

Ruisjuuri

5 dl kädenlämpöistä vettä
500 g ruisjauhoja
2 rkl hunajaa

Ruistaikina

5 dl ruisjuurta
½ kg ruisjauhoja
2–3 dl vettä
1 rkl suolaa

Valmista juuri. Sekoita puolet vedestä, jauhoista ja hunajasta keskenään hyvin sekaisin. Laita kulho lämpimään paikkaan, kuten jääkaapin päälle tai hellan nurkkaukseen. Sekoita silloin tällöin. Parin vuorokauden kuluttua juuri alkaa käydä, eli siinä näkyy kuplia ja sen tuoksu on hapan.

Lisää nyt toiset puolikkaat vettä, jauhoja ja hunajaa eli 2½ dl vettä, 250 g ruisjauhoja ja 1 rkl hunajaa. Sekoita hyvin ja anna käydä yön yli. Juuri on yleensä valmis 3–4 päivässä.

Ota taikinaa varten isoon kulhoon 5 dl ruisjuurta. Sekoita juureen jauhot, vesi ja suola. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Leivo kaksi leipää, jätä pinnalle reilusti jauhoja ja kohota niitä liinan alla noin tunti. Paista leipiä 240 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 220 asteeseen ja jatka paistamista 40–50 minuuttia leipien koosta riippuen.

Maista uunituore pala juurevaa elämää!

Tilaa tästä

Kodin Pellervo tutustumishintaan

Tilaa tästä
Jaa artikkeli