Junalla maailman katolle

Tuhansia kilometrejä pitkin poikin Kiinaa. Junamatka Tiibetin jäätiköllä, risteily Jangtsejoella, Kolmen rotkon jättipato, Xi’anin terrakotta-armeija, Kiinan muuri, keisarien Kielletty kaupunki, pandat… Matkojen matka!

Sunnuntai 1.6.

Finnairin suora lento Helsinki–Xi’an klo 17.40–06.30 (yön yli). Lennolla illallinen ja aamiainen).

Maanantai 2.6.

Kuljetus Xi’anissa keskustahotelliin****. Majoittumisen ja levähdyksen jälkeen lähdemme tutustumaan yli 2 000 vuoden takaiseen hautavartiostoon, jonka keisari Qin Shihuang rakennutti itselleen. Ensimmäiset löydöt tehtiin 1970-luvulla, ja yhä arkeologiset kaivaukset jatkuvat. Tuhansien terrakottasotilaitten vartiosto suojaa keisarillista hautaa, mutta kukaan ei tiedä, kuinka laajasta löydöstä lopulta on kyse. Lounas.

Tiistai 3.6.

Aamiainen, lounas. Lento Xiningiin, Qinghain maakunnan pääkaupunkiin. Väestö koostuu hankiinalaisista, tiibetiläisistä ja huimuslimeista. Teemme pienen kaupunkikierroksen ja päädymme rautatieasemalle.

Junamatka Lhasaan, Tiibetin maakunnan pääkaupunkiin alkaa. Maailman korkeimmalla (5 072 m) kulkeva rata Golmudista Lhasaan (1 142 km) otettiin käyttöön vuonna 2006. Yli 500 km radasta on rakennettu ikiroudalle. Sekä rata että veturit vaunuineen ovat erikoisvalmisteisia. Lisähapellisissa vaunuissa maailman katon ohut ilmanala ei juurikaan tunnu, mutta saatavissa on myös happiviiksiä. Majailemme mukavissa makuuvaunuissa, ikkunoista avautuvat näkymät ylängön jäätiköille ja vuorten lumisille huipuille. Voimme nähdä villijakkeja ja kotkia sekä chiruja, tiibetinantilooppeja. Matkalle varustaudutaan omin eväin, myös ravintolavaunu on käytettävissä.

Keskiviikko 4.6.

Aamun valjettua päästään nauttimaan maisemista. Siellä täällä on jo paimentolaisia mustine telttoineen, jakkikarjoineen. Lähempänä Lhasaa ilmaantuu jo tiibetiläisiä kyliäkin. Juna saapuu perille iltapäivällä, minkä jälkeen kuljetus hotelliin****. Lhasa sijaitsee n. 3 700 m korkeudessa. Totuttelemme ohueen ilmanalaan lepäilemällä.

Torstai 5.6.

Aamiainen, lounas. Peritiibetiläinen Lhasa tarjoaa runsaasti nähtävää, ja lähes koko elämä kääriytyy buddhalaisuuteen. Tutustumme pyhimpään temppeliin, Jokhangiin (600-l.). Sinne pyhiinvaeltajat saapuvat kaikkialta tiibetiläisten asuttamilta alueilta. Suurinta uskonkilvoitusta harjoittavat tekevät matkaa kuukausia heittäytyen maahan muutaman askelen välein. Kämmeniä suojaavat laudankappaleet, polvia paksut nahkakääreet -esiliina. Temppeliä kiertävällä koralla, rukouskujalla, sadat pyhiinvaeltajat etenevät rukousmyllyjä pyörittäen ja mantroja hyristen.

Perjantai 6.6.

Aamiainen, lounas. Teemme retken muutaman kilometrin päähän Seran luostariin (1400-l.), joka on yksi gelupkabuddhalaisuuden tärkeimmistä opinahjoista. Munkkeja luostarissa on n. 3 000. Kuuluisiksi ovat tulleet munkkien päivittäiset väittelytilaisuudet luostarin pihalla. Vuoden 1959 kansannousussa Sera koki verisen hyökkäyksen ja tuhoutui pahoin; sadoittain munkkeja surmattiin, osa pakeni dalai laman myötä Intiaan.

Lauantai 7.6.

Aamiainen, lounas, illallinen. Retki Potalaan (nykyasu 1600-l.). Dalai laman talvipalatsiksi rakennettu kolossi on valtava. Se kohoaa Marpovuoren kyljessä 300 metriin, kokoa on 400×350 m, huoneita toista tuhatta. Potala on pyhiinvaeltajien kohde, mutta statukseltaan se on nyt museo. Nähtävissä on mm. nykyisen dalai laman, Intian Dharamsalassa asuvan Tenzin Gyatson valtaistuinsali, edeltäneiden dalai lamojen asuintiloja sekä temppeleitä.

Sunnuntai 8.7.

Aamiainen, lounas, illallinen. Aamulla lennämme Keski-Kiinaan Chongqingiin. 37 miljoonan asukkaan kaupunki on suoraan keskushallinnon alainen talousalue. Ytimessä asuu n. 8 miljoonaa ihmistä. Vahvasti kehittyvään kaupunkiin on asettunut kymmenittäin ulkomaisia yhtiöitä, niiden joukossa pari suomalaistakin. Chongqing on loputon rakennustyömaa; kiertoajelu avaa silmät Kiinan teräs- ja sementtitarpeelle. Jangtsejoen suurpadon myötä Chongqingista tuli maailman ainoa syväsatamallinen sisämaan kaupunki.

Vierailemme myös historiallisessa pikku kaupungissa sekä pandojen luona.

Nautimme illallisen ennen siirtymistä risteilylaivalle*****. Laivassa majoitumme hytteihin, joihin kuuluu parveke. Risteily maailman kolmanneksi pisimmällä joella (n. 6 300 km) alkaa.

Maanantai 9.6. ja tiistai 10.6.

Risteilyllä on täysihoito. Joki on tältä osin yli 600 km:n mittainen patoallas. Rantamilla on jälkiä asutuksesta ennen Kolmen rotkon padon rakentamista ja vedenpaisumusta, mutta siellä on myös kymmeniä uusia kaupunkeja, joihin väestöä evakuoitiin. Risteilemme kolmen solan läpi: Qutang, 8 km, Wu, 40 km, ja Xiling, 80 km. Jylhät maisemat ovat innoittaneet kuvan ja sanan taitajia ikiajat. Hubein maakunnassa retkeilemme vihreillä, luonnonkauniilla Shennongin solilla.

Keskiviikko 11.6.

Xilingin solan keskivaiheilla laiva laskeutuu viiden sulkuportin läpi alajuoksulle. Vierailemme Kolmen rotkon padolla, maailman suurimmalla vesivoimalaitoksella; kapasiteetti vastaa 18 Loviisan ydinvoimalaa. Lounaan jälkeen rantaudumme Yichangissa. Teemme kiertoajelun sitruksistaan tunnetussa kaupungissa. Illansuussa päädymme rautatieasemalle ja lähdemme yöjunalla kohti Pekingiä.

Torstai 12.6.

Juna saapuu aamuvarhain Pekingiin. Majoitumme keskustahotelliin**** ja nautimme aamiaisen. Kävelyretkellä tutustumme keskustaan sekä Taivaallisen rauhan eli Tiananmenin aukioon, mikä on nyky-Kiinan valtasuhteiden päänäyttämö. Iltapäivällä vapaata aikaa.

Perjantai 13.6.

Aamiainen, lounas. Teemme retken Kiinan muurille ja kävelemme eläinveistoksistaan kuuluisaa Pyhää tietä Ming-keisarien hautalaaksossa. Helmikeskuksessa perehdymme makeanveden helmituotantoon ja lounaan yhteydessä poikkeamme soluemaliverstaassa.

Lauantai 14.6.

Aamiainen, lounas, illallinen. Kielletty kaupunki, Keisarillinen kaupunki, Palatsimuseo rakennettiin (1400-l.) keisarien asuin- ja hallintokeskukseksi. Yhä sen komeat keltakattoiset rakennukset viittaavat Kiinan keisarien, Taivaan poikien, yksinvaltaan.

Lounaan jälkeen avautuvat silkin salat ja lähtiäisillallisen kruunaa pekinginankka.

Sunnuntai 15.6.

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentoasemalle. Finnairin lento Helsinkiin klo 10.55.–14.25.

Matkan hinta

Matka maksaa 3 275 € / hlö jaetussa kahden hengen huoneessa (1 hh lisämaksu 700 €). Hintaan sisältyvät Finnairin lennot aterioineen turistiluokassa Helsinki–Xi’an, Peking–Helsinki; Kiinan sisäiset lennot; kenttäverot; junamatkat Kiinassa 4 hengen hyteissä; Jangtsejoen risteily 2 hengen hyteissä; hotellimajoitukset; mainitut ateriat ja retket, kuljetukset, pääsymaksut; Kiinan viisumi ja Tiibetin matkustuslupa Suomen kansalaisille sekä opastukset ja matkanjohto.

Matkavakuutus ei sisälly hintaan.

Huom! Matkalle aikovan on syytä huomioida, että osa matkasta tehdään korkealla, vähähappisessa ilmanalassa.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100.

Lisävalaistusta antaa Kodin Pellervon toimituspäällikkö Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, joka myös toimii matkan oppaana, 040 590 5332.

Teksti: Anna-Liisa Huhtala-Fiskars
Kuvat: Jarmo Uusi-Rintakoski

Jaa artikkeli