Vaihtoehtolääkkeiden ja ravintolisien kaupassa pyörii satoja miljoonia euroja, vaikka kaikki luonnolliseksi mainostettu ei ole vaaratonta.

Peräti 62 prosenttia suomalaisista on käyttänyt joskus ravintolisiä. Moni kokeilee myös erilaisia kasvipohjaisia uutteita ja rohtoja sekä homeopaattisia valmisteita.

”Vaihtoehtolääkkeiden suosio kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä suomalaiset ostavat niitä noin 380 miljoonalla eurolla vuodessa”, selvittää Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.

Jotakin markkinoiden suuruudesta kertoo, että pelkästään ravintolisiä on ilmoitettu olevan myynnissä noin 5 800 nimikettä. Suosituimpia ovat vitamiini- ja kivennäisvalmisteet, rasvahapot, nivelvalmisteet, vatsan toimintaa tasapainottavat probiootit sekä immuunivastetta tukevat valmisteet.

”Tavallisesti ostaja on terve, keski-ikäinen nainen, joka toivoo valmisteiden ehkäisevän ikääntymiseen liittyviä kremppoja.”

Terveystuotekauppiaiden Liittoon kuuluu valtaosa Suomen 330 luontaistuotekaupasta. Luontaistuotekauppojen lisäksi vaihtoehtolääkkeitä myydään apteekeissa, elintarvikeliikkeissä ja internetissä.

Luontaistuotteet ja lisäravinteet eivät ole lääkkeitä eikä niitä ole tarkoitettu sairauksien hoitoon. Sisältö hämärtyy, kun joskus vaihtoehtolääkkeitä mainostetaan ihmeitä lupaavilla ylisanoilla.

Teksti: Ulla Saikkonen

Lue koko juttu maaliskuun Kodin Pellervosta. Lehti on saatavilla nyt myös lehtipisteistä!

Jaa artikkeli