Maaseudulla varaudutaan poikkeustilanteisiin kehittämällä pelastustaitoja. Myös yhteiskunta kannustaa omatoimisuuteen.

Juhani Everilä klikkaa kotivideon pyörimään kannettavan tietokoneen ruudulla. Se on kuvattu 25. heinäkuuta 2008, jolloin Jaakko-myrsky iski täydellä voimallaan Soinilansalmen kylään Leppävirralla Pohjois-Savossa.

Kuvassa näkyy, miten maisema pimenee ja kadottaa värinsä. Rakeet piiskaavat ikkunaa ja pihapuiden latvat huitovat kuin saunavastat puolelta toiselle.

Everilä on maanviljelijä ja vuokramökkiyrittäjä. Myrskyn jäljiltä mökit vuokralaisineen jäivät mottiin tielle kaatuneiden puiden taakse.

”Aamuseitsemältä ruvettiin vaan kylmänviileästi raivaamaan tietä. Seitsemän tuntia siinä meni”, Everilä muistelee.

Ensimmäiset merkit yhteiskunnasta nähtiin kylällä vuorokausi myrskyn jälkeen, kun sähköyhtiön työkoneet ilmestyivät nostelemaan kaatuneita pylväitä pystyyn. Everilän kotiin sähköt palasivat kuitenkin vasta kolmen ja puolen vuorokauden katkon jälkeen.

”Myös puhelimet lakkasivat toimimasta, kun tukiasemat eivät saaneet sähköä”, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Arja Huovinen huomauttaa.

 Salmitalo
Salmitalo.

Istumme Salmitalon salissa. Vuonna 1930 valmistunut ja vuonna -69 lakkautettu kansakoulu on nykyisin kylätalo – viime vuonna Vuoden kylänä palkitun Soinilansalmen sydän.

Salmitalo tunnetaan lukuisista tapahtumistaan, kuten Parkkolansaaren ympärisoudusta, Talvitemppelistä ja Salmitalon joulun savonkielisistä tiernapojista. Kylätalolla kokoontuu harrastuspiirejä useasti viikossa. Siellä järjestetään leirejä ja juhlia.

Mutta Salmitalo on muutakin. Se on evakuointikeskus, johon voidaan tarvittaessa majoittaa vaikka koko kylä. Talossa on toimiva puulämmitys ja aggregaatti sähkökatkon varalta.

”Remontissa säästimme myös yhden puuhellan varta vasten käyttökuntoon”, kertoo kyläyhdistyksen hallitukseen kuuluva Raija Ikonen.

Pihan perällä on ulkohuussi siltä varalta, että vesipumput lakkaavat toimimasta. Kylätalon saunassa on edelleen suihkujen lisäksi myös vesipata, jossa kylpyvesi lämpiää puilla.

SAMPSA OINAALA, teksti
TOMMI TAIPALE, kuvat

Lue koko juttu kesä-heinäkuun painetusta Kodin Pellervosta, joka on saatavilla myös lehtipisteistä.

Jaa artikkeli