Taiteilijapari sukelsi osaksi hämäläistorpan tarinavirtaa. Siinä sivussa tehtiin remonttia.

Vuonna 2005 Kärkölän mökin osti lahtelainen kuvataiteilijapariskunta, Sirpa Pyykkö ja Arto Määttä. Sopivaa vanhaa taloa oli etsiskelty aina synnyinseuduilta pohjoisesta asti. Toiveissa ei ollut kartano, ei rantahuvila, vaan torppa, jolla olisi elämää takanaan ja tarinoita tarjolla.

”Niitä olemme kaivaneet esiin Hämeenlinnan kaupunginarkistoistakin, ja saaneet myös naapureilta”, Sirpa ja Arto kertovat.

Remonttiahan rakennus vaati, ja se aloiteltiin hiljalleen. Yli satavuotias pirtti oli tehty ja pidetty hyvin, mutta toki siinä jo oli kulumaa ja kerrostumaa. Kivijalkaa piti kohottaa, ja tuvan takasta alkoi isompi purkuprojekti.

”Työn edetessä oivalsimme, että meistä oli tulossa osa tarinavirtaa. Kertomukset kantavat kautta aikain ja siirtävät hyviä asioita eteenpäin. Maailma muuttuu, mutta ihmisen sisin pysyy samana. Kaikki rakastavat tarinoita.”

HANNELE NIEMI, teksti
REILIKA LANDÈN, kuvat

Lue lisää Peltolan tilan torpan tarinasta painetusta kesä-heinäkuun Kodin Pellervosta. Se on saatavilla myös lehtipisteistä.

 

 
Tuvassa ei ole enää leivinuunia, mutta kavereilta saatu 50-luvun puuhella pitää lämmöstä huolen. Ja kuumenee hetkessä.

Jaa artikkeli