Pirjo Kähkönen toimii yrittäjänä talvisotamuseo Raatteen Portissa.
Talvisota runteli rajusti Suomussalmea. Tuhannet sotilaat aina Ukrainaa myöten kohtasivat matkansa pään Raatteentiellä. Isovanhempien tarinat muistetaan. Nyt ne sävyttävät myös historian harrastusta, matkailua ja teatteria.
Täällä tapahtui se kauhea – ja kiehtova – josta kirjoista saa lukea.
Suomussalmella talvisota tulee edelleen helposti puheeksi ja tarinat sijoittuvat tuttuihin paikkoihin. Tapahtumia kerrataan, vaikka usein kukaan keskustelijoista ei ole itse ollut niitä näkemässä.
Talvisotamuseo Raatteen Portin yrittäjä Pirjo Kähkönen tietää, että sota kiinnostaa: ”Monet luulevat, että Raatteen Portissa käy vain vanhoja ihmisiä, mutta se ei pidä paikkaansa. Täällä käy myös nuoria ja perheitä.”
ANNE SEPPÄNEN, teksti
JUHA HANKKILA, kuvat
Lue koko juttu elokuun Kodin Pellervosta
Raatteen Portin vieressä olevassa Talvisodan monumentissä sanotaan olevan kivilohkare jokaiselle taisteluissa kaatuneelle, yhteensä noin 17 000.
Helpoimmin lusikan vuolee tuoreehkosta puusta. Karkea muoto veistetään kirveellä, pesän muotoiluun tarvitset kaiverrusveitsen. Kukaan ei estä vuolemasta vaikka kokonaista aterinsarjaa!
Nenä vuotaa, mutta saako nykyään liikkua flunssaisena ihmisten ilmoilla? Entä voiko mummia pyytää hoitamaan sairasta lasta?
Meri Manninen vaeltaa elämässä rohkeasti eteenpäin – koko 112,7 senttimetrin pituudessaan. Lapsuuskodin eväillä on hyvä kulkea.
Töissä on hoppu ja harrastuksissa haipakkaa. Ulkona luonto jo odottaa talvirauhaa. Pitäisiköhän ihmisenkin huilata?
Talo metsän keskellä, seurana vain lauma lemmikkieläimiä. Katri Ekroth elää yksinkertaisesti. Kuntokaan ei pääse rapistumaan puusavotassa ja vettä kantaessa.