Galine Gorodisskyn perhe pakeni Venäjän vallankumousta viimeisten joukossa Krimiltä Pariisiin. Mutkien kautta Galine päätyi kreivitär Kamenskyna Pohjois-Kymenlaakson Kaipiaisiin. 46 vuotta hän ehti elää niin täyttä elämää, että moni sitä ihaillen ihmettelee.

”Maistan yhä hänen etikkatattinsa ja marjahyytelönsä!” huokaisee Galine Kamenskyn tytär Elisabet Koivikko, joka menetti äitinsä 14-vuotiaana.

Elisabet on muistanut etenkin elämän kipu- ja kasvukohdissa äitinsä esimerkkiä, jonka avulla arvelee selvinneensä omista koettelemuksistaan.

”Äiti uskoi vakaasti taiteen ja kauneuden voimaan. Vaikka hän menetti lähes kaiken alle 10-vuotiaana, hän jaksoi aina aloittaa alusta. Eikä katsonut taakseen.”

Nyky-Kouvolan Kaipiaisissa, silloisessa Sippolassa lähes puolet elämästään asunut Galine Kamensky oli paitsi perheenäiti myös tanssijataiteilija; hän perusti balettikouluja pitkin Kaakkois-Suomea. Maailmankansalainen toi maalaiskyliin kansainvälisen tuulahduksen ja korkeatasoisen tanssinopetuksen.

HANNELE NIEMI, teksti

Lue koko juttu painetusta lokakuun Kodin Pellervosta.

Jaa artikkeli