Oikein hoidettuina kukkaystävämme pärjäävät pitkään, saattavatpa kaunistaa tuleviakin vuosia.

Joulutähti


Kauden pitkäikäisin. Vaatii lämpöä, tasaista kosteutta, vedottomuutta ja valoa. Pitkä kuljetusmatka, liika märkyys ja kuivuus saavat vihreät lehdet varisemaan. Kukinnan jälkeen rehevä viherkasvi. Uudelleen kukkimiseksi ja ylälehtien värittymiseksi kaipaa lannoitusta ja elo–syyskuussa lyhytpäiväkäsittelyn: valoa vain 10 tuntia vuorokaudessa.

 

Hyasintti


Nuppujen avautuminen vie viikon. Jos saa olla välillä viileässä, kukinta kestää pitempään. Niukka kastelu estää kukkavartta venähtämästä ja nuppuja näivettymästä. Uusi kukittaminen: kukkavarsi leikataan, lehdet saavat kasvaa reheväksi tuppaaksi. Istutetaan keväällä puutarhaan, joskin tuloksena usein vain lehtiä ja pieni kukinto.

 

Annansilmä


Avaa yksinkertaiset kukat parhaiten valoisassa paikassa, pimeässä pudottaa nuput. Huoneenlämpöinen kasteluvesi, pinta saa kuivahtaa. Lopettaa kukinnan 3–4 viikon jälkeen. Kolmanneksen leikkaaminen latvoista saa ehkä kukkimaan uudestaan, mutta vasta, kun valoa on alle 12 tuntia vuorokaudessa.

 

Jouluruusu


Iloa vuosiksi keväällä puutarhaan istutettuna. Melko helppohoitoinen, kukkii sisällä 4–6 viikkoa. Pitää valosta ja viileästä. Ei saa kuivua. Pakkasten mentyä istutus puolivarjoon tai varjoon, vettä läpäisevään, ravinteikkaaseen multaan. Nuput kasvattaneen taimen voi syksyllä suojata havuilla. Suojat pois varhain: kukinta on aikainen. Viime vuonna Etelä-Suomessa kukinta jo tammikuussa.

 

Tulilatva


Kuuluu mehikasveihin. Kestävä ja vaatimaton. Myyntikuntoisten kukkien väri jo näkyy; nuput avautuvat tuonnempana. Viihtyy mainiosti huoneenlämmössä. Kunnon kastelu kerran parissa viikossa. Kerää vettä lehtiinsä, ei säikähdä pientä kuivumista. Uusi kukinta vaatii vähintään kuukauden lyhytpäiväkäsittelyn.

 

Perhoskämmekkä


Helppohoitoinen, viihtyy kevyessä varjossa, tasaisessa kosteudessa orkideamultaan istutettuina. Kukat kestävät kuukausia. Upotuskastelu kerran viikossa parissa. Levänneenä ja orkidealannoitetta saaneena kasvattaa uuden kukkavarren lehtien tyveltä tai vanhasta kukkavarresta.

 

Ruukkuatsalea


Alppiruusun sukulainen. Tummalehtinen ja runsasnuppuinen ostettaessa paras. Viihtyy viileässä ja valossa. Pitää suihkuttelusta, ei siedä kuivahtamista; ruukku upotetaan parin päivän välein 10 minuutiksi vesiastiaan. Kun saa lajinsa mukaista lannoitetta maaliskuusta alkaen ja pääsee kesäksi ulos, saattaa kukkia seuraavana vuonna uudestaan. Siirto sisälle ja uusi ruukutus.

 

Ritarinkukka


Nupullinen kukkii 4–6 viikkoa riippuen kukkavarsien määrästä. Samassa varressa jopa kuusi suurta kelloa. Suosii viileää, mutta viihtyy myös huoneenlämmössä. Maltillinen kastelu. Kukinnan jälkeen puhkeavat lehdet: sipuli kerää voimia uuteen kukintaan. Lannoitus maaliskuusta alkaen, kesäksi ruukku ulos, syksyllä sisään, kastelu lopetetaan. Kuihtuneet lehdet pois, uusi ruukutus.

 

Kielo


Viljeltyinä iso- ja runsaskukkaisia. Nostetaan keväällä, säilytetään ns. jääkieloina varastossa. Hyödettyinä pitävät viileästä. Joulun jälkeen juurakko viileään ja keväällä istutus puutarhaan. Omankin puutarhan juurakoita voi hyötää. Tuloksekkaimmissa yksilöissä pulleat kukkasilmut.

LEENA NURMI, teksti ja kuvat

Jaa artikkeli