Kiinaan ja Tiibetiin

Kodin Pellervon Kiinan-matka on huikeasti enemmän kuin turistisilmäys. Se on hintansa väärti opintomatka, vasiten lehtemme lukijoille räätälöity. Lue ja lähde!

 

 

 

 

 

 

Keskiviikko 3.6.

Finnairin suora lento Helsinki–Xi’an klo 17.40–06.30 (yön yli). Lennolla illallinen ja aamiainen.

Torstai 4.6.

Kuljetus Xi’anissa keskustahotelliin****. Majoittumisen ja levähdyksen jälkeen pieni kaupunkiretki.

Perjantai 5.6.

Aamiainen, lounas. Kokopäiväretkellä tutustutaan yli kahden vuosituhannen takaiseen hautavartiostoon, jonka keisari Qin Shihuang rakennutti oman hautansa suojaksi. Ensimmäiset löydöt tehtiin vuonna 1974, ja yhä arkeologiset kaivaukset jatkuvat. Terrakottasotilaita tiedetään olevan tuhansittain, mutta hautalöydön todellista laajuutta ei vielä ole selvitetty.

Lauantai 6.6.

Aamiainen, lounas. Lento Xiningiin, Qinghain maakunnan pääkaupunkiin. Väestö koostuu hankiinalaisista, tiibetiläisistä ja huimuslimeista. Pienen kaupunkikierroksen ja lounaan jälkeen päädymme rautatieasemalle. Alkaa junamatka Lhasaan, Tiibetin maakunnan pääkaupunkiin. Maailman korkeimmalla (5 072 m) kulkeva rata Golmudista Lhasaan (1 142 km) otettiin käyttöön vuonna 2006. Yli 500 km radasta on rakennettu ikiroudalle. Sekä rata että veturit vaunuineen ovat erikoisvalmisteisia. Lisähapellisissa vaunuissa maailman katon ohut ilmanala ei pahemmin tunnu, mutta saatavissa on myös happiviiksiä. Majailemme mukavissa makuuvaunuissa ja ikkunoista avautuvat näkymät jäätiköille ja vuorten lumisille huipuille. Voimme nähdä villijakkeja ja kotkia sekä chiruja, tiibetinantilooppeja. Matkalle varustaudutaan omin eväin, mutta myös ravintolavaunu on käytettävissä.

Sunnuntai 7.6.

Aamun valjettua päästään nauttimaan maisemista. Siellä täällä on paimentolaisia mustine telttoineen ja jakkikarjoineen. Lähempänä Lhasaa ilmaantuu jo tiibetiläisiä kyliäkin. Juna saapuu perille iltapäivällä, minkä jälkeen kuljetus hotelliin****. Lhasa sijaitsee n. 3 700 m korkeudessa. Lepäilemme ja totuttelemme ohueen ilmanalaan.

Maanantai 8.6.

Aamiainen, lounas. Peritiibetiläinen Lhasa tarjoaa runsaasti nähtävää; lähes koko elämä kääriytyy buddhalaisuuteen. Tutustumme pyhimpään temppeliin, Jokhangiin (600-l.). Sinne pyhiinvaeltajat saapuvat kaikkialta tiibetiläisten asuttamilta alueilta. Uskonkilvoittelijoilta saattaa kulua matkaan kuukausia. Temppeliä kiertävällä koralla, rukouskujalla, sadat pyhiinvaeltajat etenevät rukousmyllyjä pyörittäen ja mantroja hyristen.

Tiistai 9.6.

Aamiainen, lounas. Heti aamupäivästä reissaamme Seran luostariin (1400-l.), joka on yksi gelupkabuddhalaisuuden tärkeimmistä opinahjoista. Munkkeja luostarissa on n. 3 000. Hyvällä tuurilla pääsemme seuraamaan rukousseremoniaa ja sen jälkeen opiskelijoiden väittelytilaisuutta luostarin puutarhassa. Vuoden 1959 kansannousussa Sera koki verisen hyökkäyksen ja tuhoutui pahoin; sadoittain munkkeja surmattiin, osa pakeni dalai laman myötä Intiaan, mutta Sera elää!

Keskiviikko 10.6.

Aamiainen, lounas, illallinen. Retki Potalaan (nykyasu 1600-l.). Dalai laman talvipalatsiksi rakennettu kolossi on valtava. Se kohoaa Marpovuoren kyljessä 300 metriin, kokoa palatsilla on 400×350 m, huoneita toista tuhatta, joista vain murto-osa mahtuu ohjelmaamme. Potala on pyhiinvaeltajien kohde, mutta statukseltaan se on nykyisin museo. Nähtävissä on mm. nykyisen dalai laman, Intian Dharamsalassa asuvan Tenzin Gyatson valtaistuinsali sekä hänen edeltäjiensä asuintiloja sekä temppeleitä.

Torstai 11.6.

Aamiainen, lounas, illallinen. Aamulla lennämme Keski-Kiinaan Chongqingiin. 37 miljoonan asukkaan talousalue on suoraan keskushallinnon alainen. Ytimessä asuu n. 8 miljoonaa ihmistä. Vahvasti kehittyvään kaupunkiin on asettunut kymmenittäin ulkomaisia yhtiöitä, niiden joukossa pari suomalaistakin. Chongqing on loputon rakennustyömaa; kiertoajelu avaa silmät Kiinan teräs- ja sementtitarpeelle. Jangtsejoen suurpadon myötä Chongqingista tuli maailman ainoa syväsatamallinen sisämaan kaupunki. Käymme tervehtimässä myös eläintarhan pandoja ja nautimme illallisen ennen siirtymistä risteilyalukselle*****. Laivassa majoitumme parvekkeellisiin hytteihin. Risteily maailman kolmanneksi pisimmällä joella (n. 6 300 km) alkaa.

Perjantai 12.6.,
Lauantai 13.6.,
Sunnuntai 14.6.

Risteilyllä on täysihoito. Jangtsen patoaltaan on 600 km pituinen. Rantamilla on tehty löytöjä tuhansien vuosien takaisista asumuksista. Kolmen rotkon padon rakentamisen ja sitä seuranneen vedenpaisumuksen myötä yli miljoona ihmistä evakuoitiin, kaupunkeja ja kyliä hukutettiin ja uusia rakennettiin. Risteilemme kolmen solan läpi: Qutang, 8 km, Wu, 40 km, ja Xiling, 80 km. Jylhät maisemat ovat innoittaneet kuvan ja sanan taitajia ikiajat. Hubein maakunnassa retkeilemme vihreillä, luonnonkauniilla pikkusolilla.

Xilingin solan keskivaiheilla, yön tietämissä, laiva laskeutuu viiden sulkuportin läpi alajuoksulle. Aamupäivällä vieraillaan Kolmen rotkon padolla, maailman suurimmalla vesivoimalaitoksella; kapasiteetti vastaa 18 Loviisan ydinvoimalaa. Laivasta poistutaan Yichangissa, sitrusviljelyksistään kuuluisassa kaupungissa. Lounaan jälkeen matkataan rautatieasemalle ja lähdetään yöjunalla kohti Pekingiä.

Maanantai 15.6.

Juna saapuu aamuvarhain Pekingiin. Majoittuminen keskustahotelliin****, aamiainen. Kävelyretkellä tutustutaan hotellin lähialueeseen. Iltapäivällä vapaata aikaa.

Tiistai 16.6.

Aamiainen, lounas. Kokopäiväretki Kiinan muurille ja käynti Ming-keisareiden hautalaaksossa, sen marmorieläinten reunustamalla Henkien tiellä. Poikkeamme myös katsomaan soluemalitöiden valmistamista sekä makeanveden helmien syntyä.

Keskiviikko 17.6.

Aamiainen, lounas, illallinen. Kielletty kaupunki, Keisarillinen kaupunki, Palatsimuseo, kaikkea tätä, rakennettiin (1400-l.) keisarien asuin- ja hallintokeskukseksi. Yhä sen komeat keltakattoiset rakennukset viittaavat Taivaan poikien yksinvaltaan. Lounaan jälkeen selvitetään silkin salat. Lähtiäisillallisen kruunaa pekinginankka.

Torstai 18.6.

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentoasemalle. Finnairin lento Helsinkiin klo 10.55–14.25.

Matkan hinta

Matka maksaa 3625€ / henkilö, lisämaksu yhden hengen huoneesta 880 €, junamatkat neljän tai kuuden hengen hyteissä. Hintaan sisältyvät Finnairin lennot turistiluokassa Helsinki–Xi’an, Peking–Helsinki; kevyet ateriat lennoilla; Kiinan sisäiset lennot turistiluokassa Xi’an–Xining ja Lhasa–Chongqing; lentolippuun kuuluvat lentokenttäverot ja matkustajamaksut sekä polttoainelisämaksut; junamatkat Xining–Lhasa ja Yichang–Peking; Jangtsejoen risteily Chongqing– Yichang 2 hengen hyteissä sekä täysihoito risteilyllä; majoitus hyvätasoisissa hotelleissa 2 hengen huoneessa; ohjelmassa mainitut ateriat, retket, kuljetukset, sisäänpääsymaksut sekä opastukset; Kiinan viisumi ja Tiibetin matkustuslupa Suomen kansalaiselle; suomalainen matkanjohtaja; paikallisoppaiden, kuljettajien ja laukunkantajien palkkiot.

Matkavakuutus (alkaen 38€ hlö) ja ruokajuomat aterioilla eivät sisälly hintaan.

Huom! Matkalle aikovan on syytä huomioida, että osa matkasta tehdään korkealla, vähähappisessa ilmanalassa.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100.

Lisävalaistusta antaa Kodin Pellervon päätoimittaja Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, joka myös toimii matkalla oppaana, 040 590 5332.

Jaa artikkeli