Pieksämäkeläisen Seija Kieman puutarhassa vanhat tavarat ovat arvossaan ja kunniapaikoilla kukkivat perinnekasvit.

Vaaleanpunaisen omakotitalon ympärille levittäytyvä puutarha kukkii valtoimenaan. Heinäkuisena hellepäivänä kohti aurinkoa kurkottavat perinteiset päivänkakkarat, palavarakkaudet, malvat, tähtiputket ja asterit. Kellokukkaiset kärhöt kiipeilevät talon kupeessa, ja kesäkukat loistavat astioissa.

Seija Kieman rehevässä puutarhassa on tilaa luonnonkukille ja leikkimielisyydelle.

Persoonalliseksi puutarhan tekevät rakenteet: harmaasta laudasta rakennettu pihatalo, tiilireunuksinen koristelampi ja kauniisti ikääntyneet piha-aidat. Koko kahdentuhannen neliömetrin alue on täynnä kekseliäitä ratkaisuja ja vanhoja tavaroita.

”Puutarhaamme ei ole tehty nopeasti isolla rahalla, vaan kärsivällisesti pikkuhiljaa pakertaen. Kymmenet perennalajit ja -lajikkeet on saatu ystäviltä ja tuttavilta vaihtokauppoina. Taimimyymälästä on ostettu kenties yksi ainoa taimi, jota on lisätty vuosien mittaan jakamalla”, puutarhan hoitaja Seija Kiema kertoo.

Vanhasta uutta

Seija, kahdeksanlapsisen perheen toiseksi vanhin on tottunut pienestä pitäen säästäväisyyteen. Käyttökelpoista tavaraa ei tarkkaan miettimättä pois heitetä, vaikka esineet eivät enää ehyitä olisikaan. Uutta elämää puutarhassa eivät pienet kolhut haittaa.

Ruoste ja patina saavat tarhurin syttymään. Vanhat laudat, tiilet ja ikkunapuitteet pistävät miettimään, mitä niistä voisi puutarhaan kehitellä. Lehtiharavasta tulee toimiva köynnöstuki ja puhki ruostuneista kottikärryistä kesäkukille kelpo kukkaruukku.

”Kierrätysideoiden keksiminen ja kokeileminen on aivan mielettömän hauskaa. Puutarhan hoitamisessa minua innostaa juuri se, että saan päästää mielikuvitukseni valloilleen”, Seija paljastaa.

PAULA RITANEN-NÄRHI, teksti ja kuvat

Lue koko juttu maaliskuun 2015 painetusta Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös Kodin Pellervo E-arkistosta osoitteessa http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli