Kauneus kantaa yli arjen

Gardajärvi ja pikku kaupungit sen rantamilla, Venetsian palatsit ja kanaalit, Dolomiittien huiput ja kukkaniityt, Verdiä Veronan Arenalla. Sielu lepää.


TIISTAI 28.7.

Finnairin lento Helsinki–Milano klo 08.00–10.05. Suomalainen opas ja tilausbussi ovat vastassa. Ensimmäinen kohteemme on maailmalla hyvin tunnettu Franciacortan viiniseutu. Puna-, valko- ja kuohuviiniä tuottavalla tilalla kuulemme viljelystä, laatuluokituksesta, varastoinnista ja kaupasta. Nautimme talon lounaan ja maistelemme viinejä. Matka jatkuu Gardajärven länsirannalle pikkuiseen Limonen kaupunkiin. Majoittuminen Alexandra***+-hotelliin, illallinen.

KESKIVIIKKO 29.7.

Aamiainen, illallinen. Matkaamme järvilaivalla itärannalle Malcesinen kaupunkiin ja nousemme kabiinihissillä Baldovuorelle. Lehmät käyskelevät kesälaitumella, kasvillisuus on rikasta ja maisema lumoava. Vuoriretken jälkeen jää aikaa kierrellä viehättävän Malcesinen kujia. Leppoisan päivän jälkeen palaamme Limoneen.

TORSTAI 30.7.

Aamiainen, illallinen. Kohti Italian Alppeja! Ajamme rantatietä järven pohjoispäähän ja sieltä Adigejoen laakson viljelymaisemissa Oran kylään. Täältä alkaa kiemurainen, huikean kaunis Dolomiittien tie. Val di Fiemme tunnetaan talvilajien keskuksena. Reitin varrella on sieviä sievempiä alppikyliä. Saavumme Passo Pordoihin, yli 2 000 metriin. Täällä on aikaa valokuvata, syödä, hiukan patikoida tai nousta kabiinihissillä (lisämaksu) vielä kilometriä korkeammalle! Paluumatkalla ihastellaan Sellan solaa ja Val Gardenan laaksoa, kunnes päädytään Ortisein kylään ja illansuussa Limoneen.

PERJANTAI 31.7.

Aamiainen, illallinen. Iltapäivällä lähdemme Veneton maakuntaan Veronan oopperajuhlille. Kävelykierroksella kaupungin historiallisessa osassa tutustumme ihmisen kokoiseen arkkitehtuuriin. La Scala -suku hallitsi (1226–1387) Veronan ja Gardajärven seutuja, mittavimmillaan sen valta ulottui Toscanaan saakka. Ruhtinassuvun perintönä kaupungissa ovat säilyneet monet palatsit ja hienot aukiot kuten Piazza Erbe, vihannestori. Päätämme kierroksen Julian parvekkeelle. Sekä neito että parveke ovat kuviteltuja, William Shakespearin kynästä lähtöisin, sillä hän, 1500-luvun kirjailija, sijoitti Romeo ja Julia -näytelmänsä Veronaan. Piazza Bran laidalla sijaitsee n. 2000-vuotia L’Arena, entinen roomalainen amfiteatteri, nykyinen oopperajuhlien näyttämö.

Nautimme yhteisen illallisen ja siirrymme sen jälkeen amfiteatteriin. Meille on varattu liput Giuseppe Verdin (1813–1901) Aida-oopperaan. Egyptin hallitsija tilasi teoksen Verdiltä. Kantaesitys kuultiin Kairossa jouluaattona 1871 ja menestys oli valtava. Sittemmin Aidaa on esitetty ympäri maailmaa, Suomessakin jo 1916. Huippulaulajat ovat loistaneet tähtinä, mm. Maria Callas Aidana ja Enrico Caruso Radameksena. Aariat ja kuoro-osuudet lukeutuvat oopperamusiikin aateliin.

LAUANTAI 1.8.

Aamiainen, illallinen. Veneilemme piskuiselle saarelle, joka on kuin kelluva ihmemaa. Otollisessa ilmastossa eksoottiset puulajit ja kukkaloisto viihtyvät. Isola del Garda on kasvikuntaa ja kauneutta vaalivan Cavazzan suvun omistama ja sukupolvien työn tulos. Yhä perheenjäsenet huolehtivat istutuksista sekä palatsista, josta osa on museona, osa asuinkäytössä. Kierros johdattelee puutarhan lumoista perheen historiaan. Nautimme vielä aperitiivin palatsissa ennen kuin palaamme Limoneen.

SUNNUNTAI 2.8.

Aamiainen, lounas, illallinen. Sanomme näkemiin Limonelle ja viiletämme taas rantatielle, nyt kohti etelää! Ohitamme Salòn kaupungin. Sen historia yltää roomalaisten aikaan, mutta tapahtumat toisen maailman sodan ajoilta ovat tuoreemmassa muistissa; tänne Benito Mussolini asetti nukkehallituksensa. Me menemme musiikilla höystetylle lounaalle hienoon Villa Arcadioon, jonka omistaja on suomalainen Jaana Nakari. Vierailun ja lounaan jälkeen matka jatkuu Venetsiaan. Majoitumme Crowne Plaza****-hotelliin ja ennen illallista nautimme Bellini-aperitiivin pikkusuolaisen kera.

MAANANTAI 3.8.

Aamiainen, lounas. Lähdemme laukkuinemme bussilla Troncheton saarelle, mistä jatkamme yksityisveneellä Venetsian keskustaan. Teemme parin tunnin kävelykierroksen ja näemme tärkeimmät kohteet, mm. Markuksen torin sekä sen ympärillä komeilevat palatsit ja kellotornit, mosaiikein koristetun upean Markuksen kirkon, Herttuapalatsin ja Huokausten sillan, jota myöten tyrmään saatettiin myös naistenmies Giacomo Casanova eli Uudentalon Jaska. Canal Granden yli johtaa Rialton silta ja sen läheisyydessä ovat tärkeimmät ostospaikat. Nautimme lounaan, ja vielä jää vähän omaakin aikaa. Palaamme veneellä linja-autolle ja matkaamme lentokentälle. Lento Venetsia–Helsinki klo 19.15–23.05.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 1 627 €/hlö jaetussa kahden hengen huoneessa; lisämaksu yhden hengen huoneesta 240 €.

Hintaan sisältyvät Finnairin lennot turistiluokassa, majoitus mainituissa hotelleissa sekä ohjelman mukaiset retket, pääsymaksut, kuljetukset ja ateriat, oopperaliput, marginaalivero sekä suomenkielisen oppaan palvelut.

Hintaan eivät sisälly toimistokulut 10 euroa/varaus, ruokajuomat, matkavakuutus (suosittelemme).

Erityisruokavaliosta pyydämme kertomaan varauksen yhteydessä.

Matkavaraukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, sinikka.laukas@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Kodin Pellervossa lisävalaistusta antaa päätoimittaja Anna-Liisa Huhtala-Fiskars,
040 590 5332

ANNA-LIISA HUHTALA-FISKARS
Kuvat: JARMO UUSI-RINTAKOSKI, SOPHIE FISKARS

Jaa artikkeli