Elämyksiä evääksi

Räätälöidyllä matkalla nautit herttaisista alppikylistä, kauniista kaupungeista, Mainaun kukkasaaresta, hienosta puuarkkitehtuurista, kukitetun karjan paluusta vuorilta laaksoon – ja paljosta muusta.

Torstai 17.9.

Lento Helsinki–München klo 12.55–14.30. Tilausbussi ja suomalainen opas ovat meitä vastassa lentoasemalla. Ajelemme Saksan Baijerista Itävallan läntisimpään osavaltioon, Voralbergiin. Majoitumme Bodenjärven rannalla sijaitsevassa Bregenzissä keskustahotelli Schwärzleriin****. Illallinen hotellin ravintolassa.

Perjantai 18.9.

Aamiainen, illallinen. Osavaltion tunnetuin tuote on juusto. Maidontilalliset ja jalostajat ovat perustaneet 200 osakkaan verkoston, jonka tuotteiden markkinoinnissa korostetaan paikallista osaamista ja korkeaa laatua. Matkaamme Bregenzerwaldin kuulua juustotietä, tutustumme alppijuuston perinteeseen ja saamme sekä tietoa että maistiaiset. Iltapäivällä tutustumme rakentamiseen ja muotoiluun, sillä koko seutu on kuuluisa puuteollisuudestaan ja arkkitehtuuristaan. Iltapäivällä jää omaa aikaa tutustua Bregenziin.

Lauantai 19.9.

Aamiainen, illallinen. Ajelemme halki vuoristomaisemien yhteen Kleinwalserlaakson alppikylistä. Alpit kohoavat seudulla yli 2 000 metriin; maastollisista syistä koukkaammekin määränpäähän Saksan kautta. On Alpabtrieb, kotiin palaavan karjan suuri juhla ja vuoristoviljelijöiden työvuoden kohokohta. Kesänsä alppilaitumilla viettäneet lehmät, hiehot, vasikat ja hevoset saatellaan seppelöityinä, kellokaulaisina ja kukitettuina laakson kyliin, missä paimenet luovuttavat karjan omistajilleen. Kaikki kynnelle kykenevät kokoontuvat nauttimaan sykähdyttävistä kulkueista, alppitorvisoittokunnan musisoinnista, iloisesta markkinatunnelmasta, käsityöperinteestä ja silkasta jälleennäkemisen riemusta. Tästä kaikesta myös me pääsemme osallisiksi.

Iltapäivällä vierailemme Riefensbergissä kansallisvaatteita valmistavassa ompelimossa. Upeat ja ainutlaatuiset Juppe-vaatteet syntyvät monien työvaiheiden kautta ja ovat Breregenzwaldin seudun ylpeys. Materiaali on enimmäkseen pellavaa, mutta myös silkkiä käytetään, etenkin taidokkaaseen kirjontaan. Itse rakennuskin on erikoinen perinteisine paanuseinineen.

Sunnuntai 20.9.

Aamiainen, lounas, illallinen. Matkaamme laivalla Bodenjärvellä sijaitsevalle Mainaun kukkasaarelle. Sen upeat puutarhat perusti ruotsalainen kreivi Lennart Bernadotte 1930-luvulla. Kuninkaallista tunnelmaa vaalii nyt kreivin jälkikasvu. Kukkaloistoa ja erikoista puustoa käy vuosittain ihailemassa yli miljoona matkailijaa. Teemme puutarhaoppaan kanssa kierroksen ja palaamme bussilla hotelliin.

Maanantai 21.9.

Aamiainen, illallinen. Luovutamme huoneet ja suuntaamme Baijeriin. Ajamme kärsimysnäytelmästä ja maalauksin koristelluista taloistaan tunnetun Oberammergaun kylän kautta Eibjärven rannalla sijaitsevaan Grainauhun, missä majoitumme Eibsee-hotelliin****.

Saksan korkein vuori Zugspitze, 2 962 m kuuluu Wettersteinin vuoristoon ja sijaitsee Garmisch-Partenkirchenin piirikunnassa Itävallan Tirolin ja Saksan Baijerin raja-alueella. Mahdollisuus nousta hammasratajunalla ja jäätikkögondolilla korkeuksiin. Ja taas on kameralle töitä! Lisämaksullisen retken hinta on 49 €.

Läksiäisillalliselle kokoonnumme tyypilliseen alppiravintolaan.

Tiistai 22.9.

Aamiainen, lounas. Huoneiden luovutus ja lähtö bussilla Müncheniin. Baijerin pääkaupungissa katselemme keskeisimmät nähtävyydet ja lounastamme peribaijerilaisessa oluttuvassa. Hiukan jää myös omaa aikaa vaikkapa ostosten tekemiseen. Lento München–Helsinki klo 18.55–22.20.

Matkan hinta

Matka maksaa 1 555 € / henkilö jaetussa kahden hengen huoneessa. Lisämaksu 1 hengen huoneesta 130 €. Hintaan sisältyvät lennot Helsinki–München–Helsinki Lufthansan reittivuorolla turistiluokassa; majoitus mainituissa hotelleissa sekä ohjelman mukaiset retket, pääsymaksu, kuljetukset ja ateriat, marginaalivero, suomenkielisen oppaan palvelut.

Hintaan eivät sisälly toimistokulut 10 €, vuoriretki 49 €, ruokajuomat, matkavakuutus (suosittelemme).

Erityisruokavaliosta pyydämme kertomaan varauksen yhteydessä.

Matkavaraukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, sinikka.laukas@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Kodin Pellervossa lisävalaistusta antaa päätoimittaja Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332.

Kuvat: JARMO UUSI-RINTAKOSKI

Jaa artikkeli