Kun ukkoväki järjestää itselleen tilan, sinne ei ehkä kaivata trendivärisiä sohvatyynyjä, vaihtuvia koriste-esineasetelmia tai kynttilöiden ja kukkien vuoropuhelua.

Juupajokelainen Jorma Pitkämäki peri seurojentalon vinttihuoneen siihen sisältyvine virkoineen anopiltaan. ”Hän asui ja hoiti tässä sisarensa kanssa talonmiehen töitä, kunnes homma siirtyi minulle. Huone on tavallaan talkkarin työni palkka.”

”Parasta on täydellinen oma rauha ja ikkunasta tuleva valo. Kumpuilevaa peltomaisemaa ei ole hullumpi katsella. Totta puhuen voisin vaikka muuttaa tänne, sillä tässä on kaikki mitä tarvitsen. Vieressä on vessa, ja pääsen käyttämään alakerran keittiötäkin.”

Jorma nousee omaan rauhaansa ullakolle vähintään kaksi kertaa viikossa. Askeleet ovat häntä sinne kuljettaneet jo parinkymmenen vuoden ajan. Tavaraakin on tilaan kertynyt, mutta silti mies löytää kaiken tarvitsemansa helposti.

”Palopäällikön mielestä palokuormaa on jopa liikaa. Harmittelin, että pitikö minun tämäkin ovi hänelle avata.”

Jorman koti ei ole kaukana. Se on omin käsin rakennetussa omakotitalossa tien toisella puolella. Perheen viisi lasta ovat jo aikuisiksi kasvaneet.

”Tarvitsen tätä tilaa ja yksinäisyyttä maalausharrastukseni takia. Kuvaan maisemia ja eläimiä, jonkin verran muotokuvia. Olen lahjoitellut tauluja ystäville ja osan myynytkin.”

Perjantai-illat ovat parasta maalausaikaa. Ensiksi Jorma pistää Elviksen, Anne Mattilan, Paula Koivuniemen tai jonkun muun artistin musiikkia soimaan.

”Sitten otan pari totia ja rentoudun. Se hetki, kun maalaus lähtee syntymään on yhtä huikeaa nautintoa.”

Toimeentulonsa Jorma hankkii kouluisäntänä. ”Työhöni kuuluu kiinteistön ja urheilupaikkojen kunnossapitoa sekä toisinaan jopa opettajan tuurauksia. Maalaaminen on lepoa arjesta. Euron kuva ei saa nousta silmäkulmaan taidetta tehdessä.”

Lue koko juttu neljästä miehestä ja heidän omista tiloistaan huhtikuun Kodin Pellervosta. Tilaajana voit lukea jutun myös Kodin Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

HELENA KUJALA, teksti
JYRKI LUUKKONEN, kuva

Jaa artikkeli