Helsinkiläinen pariskunta aloittaa kesänsä täydellisellä rentoutumisella. He sulkivat puhelimensa ja lähtivät viikoksi kansallispuistoon paimentamaan lampaita.

”Päivää! Oletteko paimenväkeä?”

Pihaan tupsahtanut mies osoittaa kysymyksensä Hanna Koistiselle ja Juha Viljaselle, jotka ovat juuri edellisenä päivänä aloittaneet pestinsä kesän ensimmäisinä lammaspaimenina Pyhä-Häkin kansallispuistossa Saarijärvellä.

Vieras on Metsähallituksen työntekijä. Hän on tullut tarkistamaan, että kansallispuistoon on saapunut sovittu määrä villaisia kesätyöläisiä.

Hanna kertoo, että lampaat on jo laskettu. Niitä on kymmenen. ”Hyvä. Minä otan niistä vielä kuvan Metsähallituksen sivuille.”

Rauhaa ja hiljaisuutta pariskunta on tullut kansallispuistosta hakemaan. Hanna ja Juha ovat omien sanojensa mukaan niin kaupunkilaisia kuin olla voi. He asuvat 27 neliön yksiössä Helsingin keskustassa, jossa heidän arkensa pyörii työn, opiskelun ja viihdelaitteiden ympärillä.

Nyt he saavat viettää kokonaisen viikon sähköttömässä Poika-ahon torpassa, joka on rakennettu 1800-luvulla. Valon antavat kynttilät ja vesi kannetaan kaivosta.

 
Hanna ja Juha pitävät kännykät ja tietokoneet kiinni lammaslomansa ajan. Sähköäkään ei tuvassa tarvita.

Suositut lammasviikot

Kansallispuistoihin on voinut päästä lammaspaimeneksi vuodesta 2007 lähtien.

Idea lammaslomista syntyi, kun Metsähallituksen luontopalvelut pohti keinoja pitää perinnemaisemia auki ja lisätä kansallispuistojen rakennusten käyttöä. Kolilla keksittiin, että myös vuokrakohteisiin voitaisiin tuoda lampaita ja houkutella lomalaisia niiden hoitajiksi.

Vuosien mittaan toiminta on laajentunut muihinkin kansallispuistoihin. Lammasviikkojen suosio on kasvanut niin, että tänä vuonna halukkaita paimenia oli jo yhdeksänsataa. Heidän joukostaan arvottiin 83 paimenta.

Paimenten tärkeimmät tehtävät ovat lampaiden laskeminen ja niiden juomavedestä huolehtiminen. Aikaa jää hyvin retkeilyyn.

Erikoissuunnittelija Eveliina Nygren kertoo, että paimenet saavat tehtäväänsä perehdytyksen. Vastuu eläimistä säilyy Metsähallituksella, ja paimenet vastaavat vuokraamansa kohteen siisteydestä. ”Kaikki paimenet ovat selvinneet tehtävästään tosi hyvin.”

Lammaslomista on tullut paljon kiittävää palautetta. Moni hakee paimeneksi uudestaan.

 

MINNA KURVINEN, teksti
KRISTIINA KONTONIEMI, kuvat

Lue koko juttu painetusta kesä-heinäkuun 2015 Kodin Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös E-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli