Hintalappua katsotaan ruokaostoksilla, mutta myös alkuperämaalla on väliä. Yksi ottaa aina kotimaista, toinen puntaroi kustannusten ja suomalaisuuden suhdetta, kolmas nappaa koppaansa parhaan näköistä ja makuista.

Kodin Pellervon ruokakorigallup tehtiin elo–syyskuun vaihteessa eri puolilla Suomea. Toimittajat valitsivat haastateltavat satunnaisesti, kun he olivat ruokaostoksilla. Kaikille haastateltaville esitettiin samat viisi kysymystä.

1. Mitä ruokaa ostat tänään?
2. Miksi valikoit juuri nämä tuotteet?
3. Miten hinta vaikuttaa?
4. Miten alkuperämaa vaikuttaa?
5. Jos hankintoihin olisi käytössä enemmän rahaa, valitsisitko toisin?

Jaana Syversen, Siwa Mänttä

1. Tortilla-aineet, eli tortillapohjia ja niiden täytteeksi jauhelihaa, kanaa, salaattia, salsaa, taco- ja valkosipulidippejä. Vissyä ja sipsejä ostin myös.

2. Meillä on herkuttelupäivä perheen kanssa.

3. Katselen kyllä, missä on edullisinta. Kuuden hengen perheessä yksistään jo maitoa kuluu monta litraa päivässä, joten ruokaa saa hakea kaupasta aika lailla. Viikon ruokatarvikkeisiin tulee äkkiä 50 euron ero, kun viitsii vähän katsella hintoja!

4. Minä voisin ostaa minkä maalaista ruokaa vain, mutta mies katsoo alkuperää paljon tarkemmin ja suosii suomalaista. Siksi olen itsekin alkanut ostaa aika paljon kotimaista.

5. En varmaankaan. Luulen, että tekisin silti edelleen hintavertailuja, koska se on totuttu tapa. Ja jäisipä sitten rahaa enemmän esimerkiksi harrastuksiin.

 

Kalevi Neijonen, S-Market, Petäjävesi

1. Leipää, maitoa, nakkeja ja pullon limsaa.

2. Leipä loppui, joten piti lähteä kauppaan. Samalla tuli ostettua vähän muutakin.

3. Hintaa ei tule juuri katsottua. Ostan mitä tarvitsen.

4. Kyllä se on Suomi. Kotimainen ruoka on tärkeää ja kotimaista tuotantoa täytyy kannustaa ja kannattaa. Itsekin olen aikoinani ollut tuottajana.

5. Eipä ole tullut koskaan ajateltua asiaa. Ainahan sitä rahaa tuntuu ihmisellä olevan liian vähän.

 

Annikki Näpänkangas, K-market, Kajaani

1. Maitoa, viiliä, margariinia, kurkkua, tomaattia, melonia, neljän viljan hiutaleita ja kanafileitä.

2. Tänään tarvitsen vain peruselintarvikkeita, koska kahden aikuisen taloudessa ruuan menekki on pientä. Pakastimestamme löytyy hirvenlihaa, kalaa, juureksia ja marjoja.

3. En tullut ostoksille tarjousten perässä, vaan halusin asioida lähikaupassa. Mikäli tarjolla on kaupan omia merkkejä, kuten Pirkka-tuotteita, ostan niitä. Suuremmat ostoserät haen isoista marketeista.

4. Pyrin valitsemaan kotimaisia ja lähellä tuotettuja tuotteita.

5. Vaikka rahaa olisi käytössä enemmänkin, se ei vaikuttaisi ostopäätöksiin.

 

Vilho Kähkönen , Halpa-Halli, Muhos

1. Keräsin koriin tarjouksessa olevaa jauhelihaa, jogurttia, leipää, maitoa ja kissanruokaa. Mukaan tarttuu varmaan myös muutama heräteostos.

2. Mainoslehdessä oli hyviä tarjouksia.

3. Hinta vaikuttaa aina valintoihini.

4. Pyrin valitsemaan suomalaista, jos saan edullisesti.

5. Vaikka rahaa olisi enemmän, en alkaisi törsäämään. Kohtuus ja terveellisyys riittää.

 

Liisa-Maija Joelsson, Prisma, Rauma

1. Olen ostanut gluteenitonta mysliä, grillimakkaraa, pullon kokista, perunoita, kahvia, jogurttia, banaania, lasten hedelmäsoseita, maitoa, HK:n sinistä lenkkiä, pekonia, riisiä, ruokakermaa, porkkanoita, tomaattia, kurkkua, salaattia, sipulia, juustoriisikakkuja ja voita.

2. Mysliä, jogurttia ja näkkäriä meillä käytetään joka päivä. Jogurtin hain Lidlistä, koska tuotteessa maito käsitellään niin, että pystyn laktoosi-intoleranssista kärsivänä syömään sitä. Aion tehdä ruoaksi tänään kahdelle teini-ikäiselle pojalleni äijärisottoa HK:n sinisestä ja pekonista. Hain siihen tarvittavia aineita.

3. Hinta ohjaa täysin ruokaostosten tekemistä. Haen ruoan sieltä, missä se on halvinta.

4. Alkuperämaa ei vaikuta ostospäätökseen. Ostan edullisinta. Jos suomalainen tuote on samanhintainen kuin ulkomainen, valitsen tietysti sen.

5. Jos minulla olisi enemmän rahaa ruokaan, ostaisin edelleen samaa perusruokaa. Pyrin syömään terveellisesti. Tietty voisin silloin ostaa jotain vähän parempaa ja kalliimpaa.

 

Leena Karimo-Närhi, S-market, Uusikaupunki

1. Aion ostaa perunoita, salaattia, tomaattia, kurkkua, oliiveja, ananasmurskaa, leipää, anjovista, juustoruokakermaa, tavallista kermaa ja rahkaa, kahvipaketin, kivennäisvettä ja tuoremehua sekä 70- prosenttista Keijua.

2. Valikoin ruoat ihan mielitekojeni ja mieltymysteni mukaan. Suunnittelen tekeväni janssoninkiusausta ja jälkiruoaksi marjarahkaa.

3. Hinta ei sinänsä vaikuta ostoksiini. Käytän aina kotimaisia tuotteita ja mielelläni lähituottajien kasvattamaa, jos vain on saatavissa. Jos ajattelen jotain tiettyä ruokaa laittaa, en katso hintaa. S-marketissa asioin, koska olen jäsen ja voin saada jäsenetutarjouksia. Tarjouksia käytän, jos niitä on. Lähden hakemaan pelkästään kahvia, jos sitä saa tarjouksesta.

4. Käytän pääsääntöisesti kotimaista. Talvellakin syön sitten vaikka harvemmin hedelmiä. Otan vitamiinit pakastamistani marjoista. Jos ostan pakastevihanneksia, katson varmasti, että tuote on suomalaisista raaka-aineista. Poikkeuksia ovat banaanit ja joskus talvella tulee käytettyä espanjalaista kaalia.

5. En. Minulla on niin pieni talous, ettei ostoksia tehdessä tarvitse pihistellä, vaikka eläkeläinen olenkin. Joskus herkuttelen ja ainakin kerran viikossa syön lounaan ulkona.

 

Jukka Laherto, Valintatalo, Kuusankoski

1. Ostin juuri banaanin ja Sisu-askin. Käväisen työpäivän aikana pari kertaa kaupassa, kun se on sopivasti tässä vieressä.

2. Marssin vain sisään ja poimin banaanin, kun aiemmin päivällä ostin omenan. Syön päivän mittaan pieniä välipaloja, useimmiten hedelmiä.

3. Hinta ei juurikaan vaikuta. Sitä katsotaan vasta seuraavana päivänä. Ostopäätöksiäni säätelevät silmät, suu ja nenä.

4. Alkuperämaa merkitsee minulle varsin vähän, mutta jos vierekkäin on ulkomaalaisia ja kotimaisia vihanneksia, valitsen kotimaiset. Ja joulukinkun pitää aina olla suomalainen!

5. Tuskin valitsisin. Ruuassa meillä ei tingitä. Tärkeintä on terveellisyys ja laatu.

 

Satu Hermunen, S-market, Valkeala

1. Jauhoja, kananmunia, maitoa, mitä nyt tarvitsee leipomiseen. Ja jugurttia…

2. Aion tehdä mokkapaloja työkavereille. Eiköhän niistä riitä avopuolisolle ja itsellenikin.

3. Hinta kyllä vaikuttaa, vaikkei olekaan aina se määräävin tekijä. Suosin yleensä kaupan omia merkkejä.

4. Kesäaikaan ostan enimmäkseen kotimaisia vihanneksia. Jos hintaero on iso, voin valita ulkomaalaisiakin. Ostan myös lähiruokaa, kuten täkäläisiä Maire-maitotuotteita.

5. Jos rahaa olisi käytössä enemmän, ostaisin varmaan vieläkin useammin laadukkaita raaka-aineita.

TUIJA MANNERI, AULIKKI ALAKANGAS, VIRPI ADAMSSON ja HANNELE NIEMI, teksti

Jaa artikkeli