Rakkauden ja joulun symboli onkin puussa viihtyvä puoliloinen.

Mistelin (Viscum album) ainavihantia oksia käytetään etenkin Britanniassa ja Saksassa adventti- ja joulukoristeina. Suomessakin niitä myydään joulun alla hyvin varustetuissa kukkakaupoissa.

Yksinkertainen koriste syntyy kätevästi sitomalla muutamia mistelin oksia yhteen jouluisella nauhalla. Valkomarjaiset oksat voi myös asetella lasimaljaan tai kieputtaa kranssiksi muratin kanssa.

Loinen puun oksalla

Misteli on puoliloinen, pallomainen pensas, joka asettuu puun oksille ja imee isäntäkasvista vettä ja ravinteita. Tilhet, kulorastaat ja muut mistelin marjojen ystävät levittävät siemeniä korkeallekin lehmuksen, vaahteran, pihlajan ja poppelin oksille. Linnut teroittavat nokkaansa puun kuoreen tai ulostavat oksanhankaan.

Siemenet itävät oksilla ja jo reilun vuoden ikäisenä kasvusto selvästi näkyy lehdettömässä puussa. Tukevavartisen mistelin oksat ovat muhkuraiset ja vihreänruskeat. Noin viiden sentin pituiset, pari senttiä leveät, vaaleanvihreät ja nahkeat lehdet varisevat joka toinen vuosi.

Kaksikotiset, kellanvihreät kukat ilmestyvät keväällä. Hedelmät ovat valkoisia, hieman vihreään vivahtavia marjoja. Niiden sisällä siemenet ovat sitkeän liimamaisen aineen peitossa.

Suomessa misteli ei tiettävästi menesty.

Suudelma mistelin alla

Misteli on aina kiehtonut ihmisiä ja sitä onkin käytetty erityisissä uhrimenoissa tai ripustettu oviaukkoon joko parantamaan hedelmällisyyttä tai suojaamaan pahoilta hengiltä. Kristillinen kirkko vetosi pakanallisiin menoihin eikä hyväksynyt oksien käyttöä.

Mistelin alla suutelemisesta tuli suosittu tapa 1800-luvun viktoriaanisessa Englannissa, ehkä siksi, että suutelemista pystyttiin valvomaan, kun se tapahtui julkisesti. Kun mies varasti neidolta suudelman, hänen piti irrottaa oksasta marja ja heittää se pois. Kun marjat loppuivat, oli oksa menettänyt taikavoimansa.

Misteli vakiinnutti asemansa joulun rakkautta ja ystävyyttä vaalivien perinteiden joukossa. Lopulta kirkkokin hyväksyi sen, vaikkei pitänyt perinnettä aidosti kristillisenä.

Myrkyllistä misteliä käytetään myös lääkinnällisesti alentamaan verenpainetta, helpottamaan vanhuuden vaivoja ja jopa parantamaan syöpää.

LEENA NURMI, teksti ja kuva

Jaa artikkeli