Vihreän saaren viehätys

Heti mieleen pyörähtävät Atlanttiin jyrkkinä kolisevat kalliot, mutta myös kummut, nummet ja lampaat, kelttien historia, iirin kieli, villahuovat, hauskat perinteet, rentous…

TORSTAI 24.3.

Finnairin suora lento Helsinki–Dublin klo 08.00–09.10. Kuljettaja ja suomenkielinen opas ovat vastassa lentoasemalla. Lähdemme bussilla noin tunnin ajomatkan päähän Wicklown maakuntaan, jota laaksojensa ja vuoristonsa vuoksi kutsutaan Irlannin puutarhaksi. Glendaloughin laaksossa tutustumme 400-luvulla perustetun Pyhän Kevinin luostarin raunioihin vuoristojärven rannalla. Seudulla on myös erikoinen, Irlannille ominainen pyöreä torni.

Lounas perinteisessä ja tunnelmallisessa ravintolassa.

Matka jatkuu Avocan kylään kauniiden vuoristo- ja jokimaisemien halki. Avocassa tutustutaan villakehräämön toimintaan ja maineikkaasta villasta valmistettuihin tuotteisiin. Mahdollisuus ostoksiin ja iltapäiväkahviin.

Ajamme Kilkennyn pikkukaupunkiin keskelle Irlannin saarta. Kilkenny oli 1640-luvulla Irlannin pääkaupunki. Keskustan kapeat, tunnelmalliset kadut muistuttavat pitkästä historiasta, ja vaeltelija löytää helposti lukuisat pikku kaupat, pubit ja ravintolat. Majoitumme keskustassa sijaitsevaan mukavaan Kilford Arms -hotelliin***.

PERJANTAI 25.3.

Aamiainen, illallinen. Vierailemme mahtavassa Kilkennyn linnassa, missä aikoinaan asui Irlannin ja Englannin saarten viinikauppaa hallinnut Butlerin aatelissuku. Linnassa on mm. upea kirjastosali sekä taidegalleria. Suvun viimeinen jäsen lahjoitti nimellistä summaa vastaan linnan valtiolle.

Linnavierailun jälkeen poikkeamme oivalliseen muotoilukeskukseen, jonka kaupoissa myydään irlantilaisten käsityöläisten ja taiteilijoiden tuotteita.

Kävelykierroksella tarkastellaan keskiaikaista keskustaa ja tutustutaan mm. Pyhän Canicen katedraaliin. Nykyinen kirkko on peräisin 1200-luvulta, mutta ensimmäinen Canicelle omistettu rakennettiin jo 500-luvulla, ja koko kaupunki on saanut nimensä sittemmin pyhimykseksi julistetun Canicen mukaan.

Kierroksen jälkeen jää omaa aikaa lounastaa ja kierrellä kaupungilla. Irlantilaiset pitävät kiinni perinteistä: pitkänäperjantaina pubit ovat kiinni ja ravintoloissakin tarjoillaan vain alkoholittomia juomia.

Illallinen hotellin ravintolassa.

LAUANTAI 26.3.

Aamiainen, illallinen. Huoneiden luovutus ja lähtö kohti Dublinia. Dublinissa (as. n. 0,5 milj.) tehdään kaupunkikierros, jonka aikana tutustutaan sekä historiaan että nykypäivään. O’Connell-pääkadulla huomion kohteena on moderni, 121,2 metriä korkea Valon monumentti, Spire of Dublin. Pääpostitalo puolestaan oli huhtikuussa 1916 Irlannin itsenäistaistelun keskus. Yrjö-kuninkaiden (1714–1830) aikana kaupunkiin rakennettiin hienoja kortteleita ja puistoja. Yrjöjen aika onkin kuuluisa Antiikin Kreikkaan pohjautuvasta arkkitehtuuristaan. Tuota historian jaksoa kuvaa mm. Jane Austin kirjassaan Ylpeys ja ennakkoluulo.

Dublinista tuli yliopistokaupunki 1592, kun kuningatar Elisabet I perusti Trinity Collegen. Yliopiston tammisen kirjaston katto on korkealle, 60 metrissä. Kirjastossa säilytetään kansallisaarretta, 800-luvulta peräisin olevaa, upeasti käsin kuvitettua Kellsin kirjaa. Noihin aikoihin irlantilaiset luostarit tuottivat kirjallista materiaalia enemmän kuin muu läntinen Eurooppa yhteensä. Kirjastossa on esillä myös alkuperäinen kopio Irlannin itsenäistymisjulistuksesta.

Iltapäivällä jää vapaata aikaa, ja Dublin tarjoaa vierailleen paljon nähtävää. Opas antaa hyviä vinkkejä. Myöhemmin iltapäivällä kuljetus Fitzpatrick Castle -hotelliin****. Linna on peräisin 1800-luvulta, hotellina se on toiminut 30 vuotta.

Illalla lähdetään Johnnie Foxin pubiin. Ajamme hienoissa maisemissa kiemurtelevaa tietä, ohitamme lammaslaitumia ja päädymme viettämään peri-irlantilaista iltaa ruuan, juoman, musiikin ja tanssin kera.

SUNNUNTAI 27.3.

Aamiainen, illallinen. Puolipäiväretki vie Dublinin pohjoispuolelle, Atlantin rannalle Howthin niemimaalle. Alkajaisiksi käydään Malahiden linnassa. Se kantaa normannien perintöä ja vuosisatoja sitä asutti Talbotin aatelissuku, jonka viimeinen jäsen Rose Talbot myi linnan 1970-luvulla Irlannin valtiolle ja Fingalin maakunnalle. Linnassa on upeita huoneita eri aikakausilta keskiajalta alkaen.

Niemimaalta avautuu komea näkymä merelle. Kalastajakylän sinne perustivat viikingit.

Iltapäivällä palataan Dubliniin. Aikaa jää omatoimiselle kiertelylle, minkä jälkeen bussikuljetus hotelliin. Jäähyväisillallinen nautitaan linnahotellin ravintolassa.

MAANANTAI 28.3.

Mannermainen tai eväsaamiainen. Huoneiden luovutus ja aikainen kuljetus lentoasemalle. Finnairin lento Dublin–Helsinki klo 09.15–14.15.

Matkan hinta

Matka maksaa 1 320 € / henkilö kahden hengen huoneessa, lisämaksu 1 hh 180 €. Hintaan sisältyvät lennot Helsinki–Dublin–Helsinki; lentokenttäverot, matkustaja- ja polttoainelisämaksu; matkatavarat lennoilla (1 x 23kg ruumaan ja 1 x 8kg matkustamoon / hlö); lentokenttäkuljetukset Dublinissa; mainitut retket; ohjelman mukainen majoitus mainituissa hotelleissa; turistivero; ohjelman mukaiset aamiaiset ja ateriat; suomenkielinen opastus; marginaalivero.

Hintaan eivät sisälly matkavakuutus, liityntälennot ja ruokajuomat. Toimistokulut 10 € / varaus.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, sinikka.laukas@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Jaa artikkeli