Koivistojen tilavaa kotia hallitsee valo. Taidegraafikon ja maanviljelijän maut käyvät yksiin.

Petra ja Heikki Koivisto elävät Jalasjärvellä taiteellista maaseutuelämää. Remontissa Heikin lapsuudenkoti sai mansardikaton. Noin 300 neliön talossa on 5-vuotiailla kaksosilla Inkalla ja Amandalla tilaa temmeltää. Usein joukon jatkona pyyhältää Salama-kissa.

Vireässä Luopajärven kylässä on hyvä asua. Naapuriin on avattu juuri 60-paikkainen päiväkoti. Koulu toimii ja yhdistykset ovat aktiivisia. Seinäjoki palveluineen on 20 kilometrin päässä.

 *
Vaalea ja valoisa olohuone antaa ajatuksille tilaa.

Alun alkaen piti korjata vain katto, mutta remontti laajeni. ”Vanha varttikatto oli hapera. Päätettiin vaihtaa se ja samalla vähän korottaa taloa, etenkin kun ympärillä ovat massiiviset tuotantorakennukset. Sitten tuli mieleen, että rakennetaanpa saman tien toinen kerros”, kuvailee Heikki Koivisto.

Urakka ei ollut nuorenparin ensimmäinen. Vuonna 2000 oli rakennettu pihattonavetta ja remontoitu 100-vuotias syytinkitupa. Samoihin aikoihin kylälle tuli uusi jäteveden puhdistamo: pihaan kaivettiin viemäröinnit ja uudet salaojat. Sähkökaapelit kätkettiin maan alle ja niin päästiin eroon tolpista.

”Kaikenlaista myllerrystä oli pitkään. Traktorilla nostettiin tavaraa yläkertaan. Kymmenen vuotta olimme ilman nurmikkoa. Ihmetyttää, miten kaikesta selvittiin”, Petra sanoo.


Keittiössä kuten muissakin huoneissa on vaalea lautalattia.

Uusi lasikuisti palvelee oleskelutilana ympäri vuoden.

ULLA-MAIJA LAMMI-KETOJA, teksti
JARMO VAINIONPÄÄ, kuvat

Lue koko juttu painetusta helmikuun 2016 Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät jutun myös Kodin Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli