Kyläpankki on kyläkauppaakin harvinaisempi näky. Saarijärven Lannevedeltä sellainen ihme toistaiseksi löytyy.

Maaliskuun 29. päivänä 1930 kokoontui Saarijärven Lanneveden kylässä Osuuskassan hallitus. Kassa oli perustettu edellisenä vuonna. Nyt päätettiin ostaa tulenkestävä kassakaappi. Pari viikkoa myöhemmin kassa myönsi ensimmäisen lainansa pärehöylän ostoon.

Siitä alkoi Lanneveden Osuuspankin tarina ja se jatkuu edelleen. Helmikuisena maanantaina kello kymmenen konttorin ovi avautuu. Kohta sisään astelee päivän ensimmäinen asiakas.

Terttu Riihimäki tulee käymään tallelokerolla. Hän on ollut Lanneveden Osuuspankin asiakkaana muutaman vuoden. Päätös pankin vaihtamisesta kypsyi, kun Riihimäen kotikunnasta Uuraisilta lopetettiin Keski-Suomen Osuuspankin konttori. Muut pankin olivat kadonneet katukuvasta jo aiemmin. Pian kylän raitilta katosi myös käteisautomaatti.

Kun Lanneveden Osuuspankki avasi Uuraisille konttorin, sen asiakkaaksi oli helppo siirtyä. Välillä Riihimäki pistäytyy myös Lanneveden konttorissa. “Täällä asiointi sujuu näppärästi. Jyväskylässä pankissa voi olla puolen tunnin jono.”

Päivittäiset raha-asiat Riihimäki hoitaa tietokoneella. Pankkikonttori on kuitenkin tarpeen käteisen nostamista varten ja siellä on siis myös tallelokero.


Pankinjohtaja Raili Turpeinen vaihtaa kuulumisia Eino Hännisen kanssa, joka on ollut asiakkaana yli 40 vuotta.

Kun kyläpankki perustettiin Lannevedelle, sen idea oli yksinkertainen. Oman pankin avulla pystyttiin rahoittamaan investointeja ja nostamaan elintasoa. Maanviljelijä pystyi lainaamaan rahaa vaikkapa traktorin ostoon. Ei tarvinnut lähteä hattu kourassa rintamaille. Raha jäi kiertämään omalle kylälle.

Aika lailla samalla idealla pankki toimii edelleen. “Ajatuksena ei ole tuloksen maksimoiminen, vaan palveluiden turvaaminen. On tärkeää, että maaseutu pysyy elävänä, ja palveluita saa muualtakin kuin kaupungista”, Lanneveden Osuuspankin toimitusjohtaja Raili Turpeinen painottaa.

Vuoteen 2010 pankin ainoa konttori oli vuonna 1966 valmistunut tiilitalo Lanneveden koulun tuntumassa. Sitten pankki perusti toimipaikan Uuraisille. Tammikuussa valot syttyivät uuteen konttoriin Saarijärven keskustassa.

Lanneveden Osuuspankki kuuluu POP-ryhmään, joka syntyi vuonna 1997, kun osuuspankkien OP-ryhmä muuttui keskusjohtoisemmaksi ja yhteisvastuullisemmaksi. Joukko maaseudun pieniä, mutta vakavaraisia osuuspankkeja erosi OP-ryhmästä. Niitä alettiin kutsua paikallisosuuspankeiksi.

SAMPSA OINAALA, teksti
TOPI PAKARINEN, kuvat

Jaa artikkeli