Pohjolan talvi on ankaraa aikaa metsän eläimille.

Suomessa talvehtivien päiväaktiivisten eläinten suurin haaste on löytää lyhyenä valoisana aikana riittävästi ravintoa, jonka turvin selvitä jopa 18 tuntia pitkän ja hyytävän pimeän yli. Kun ruokaa riittää kylliksi, kestävät eläimet koviakin pakkasia.

Linnuilla on keskitalvella vain muutama valoisa tunti ravinnon etsimiseen. Päivällä nautittu ruoka muuttuu nopeasti rasvavarastoksi, jonka turvin eläin pitää kehonsa lämpimänä kylmän yön yli.

Pikkulintuja pakkanen kurittaa niin rajusti, että ne kuluttavat yön aikana lähes kaiken päivällä hankkimansa energian. Lintujen onkin saatava syötävää säännöllisesti. Jo yksikin päivä ilman ruokaa voi koitua kohtalokkaaksi.

ERKKI MAKKONEN, teksti ja kuva

Lue koko juttu painetusta helmikuun 2016 Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät jutun myös Kodin Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli