Vuonojen kutsu

Laivamatka Bergenistä Tromssaan myötäilee Norjan länsirannikkoa. Tarjolla on upeita vuonomaisemia, Lofoottien saariryhmä, kiinnostavia luentoja, levollista matkaamista sekä täysihoito laivalla.

KESKIVIIKKO 14.9.

Lento Helsingistä Bergeniin klo 08.55–10.50. Kuljetus lentoasemalta kaupunkiin. Ennen laivaan nousemista ehdimme tutustua vuonojen ja kukkuloiden ympäröimään Bergeniin. Kaupunki on perustettu 1000-luvun alussa ja ennen Osloa se oli sekä Norjan pääkaupunki sekä Hansaliiton tärkeä kauppapaikka. Toisen maailmansodan aikana kaupunki vaurioitui saksalaisten ja liittoutuneiden taistelussa, myös tulipalot ovat kurittaneet Bergeniä. Yhä vierailija kuitenkin pääsee nauttimaan keskiaikaisesta tunnelmasta ja viehättävästä puuarkkitehtuurista; Hansa-kortteli kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Asukkaita kaupungissa on n. 270 000. Norjan tunnetuin säveltäjä Edvard Grieg (1843–1907) syntyi Bergenissä. Kävelykierroksen aikana poikkeamme lounaalle. M/S Nordnorge -alus lähtee klo 20.00. Päivällinen laivassa.

TORSTAI 15.9.

Aamiainen, lounas, päivällinen. Laiva lipuu luotojen ja saarten ohi pohjoisemmaksi Ålesundiin, jonka Apoteker- ja Kongens-kävelykatujen arkkitehtuuri on erinomainen esimerkki jugendtyylistä. Yksi Norjan pisimmistä vuonoista (fjord) on Hjørund, ja sen kautta reittimme kulkee. Laivan auditoriossa järjestetään päivittäin luentoja; tänään kuullaan vuonojen ja vuorten syntyhistoriasta.

PERJANTAI 16.9.

Aamiainen, lounas, päivällinen. Laiva saapuu Trondheimiin aamulla. Kaupunki on Norjan kolmanneksi suurin, asukkaita on n. 180 000, ja se on myös maan ensimmäinen pääkaupunki. Historia juontaa tuhansien vuosien taakse; Trondheimiä asuttivat aikoinaan viikingit, myöhemmin se toimi kuninkaiden kruunajaispaikkana. Teemme kiertoajelun, jonka myötä tutustumme mm. 1000-luvulta peräisin olevaan Nidarosin goottilaiseen katedraaliin. Laivamatka jatkuu maalauksellisissa, tuhansien saarten täplittämissä maisemissa Stokkinsalmen läpi Rørvikiin. Päivän esitelmä valottaa viikinkien retkiä, suurvallan syntyä ja katoamista.

LAUANTAI 17.9.

Aamiainen, lounas, päivällinen. Matkaamme kohti Lofootteja. Ylitämme pohjoisen napapiirin Nesnan ja Ørnesin välillä. Aamupäivän luento käsittelee kveeneiksi kutsuttujen suomalaisten elämää Pohjois-Norjan Ruijassa, Finnmarkissa. Lappilaisia, peräpohjalaisia ja tornionjokilaaksolaisia muutti leveämmän leivän toivossa Jäämeren rannalle 1700- ja 1800-luvuilla. Nykyisillä kveeneillä on virallisen vähemmistön asema. Iltapäivän esitelmissä keskitytään turskan elämään sekä Narvikin taisteluun ja Norjan miehitykseen.

Kun horisonttiin ilmestyy Lofoottien seinämä, 1 000 metriä korkea Landegodevuoristo, Helligvær ja Vestfjord ovat jo takanapäin. Illalla saavumme Svolværiin, Lofoottien saarten tärkeimpään asutuskeskukseen. Saariryhmä sijaitsee majesteettisten kallioiden ja valkoisten hiekkarantojen välissä. Illalla on mahdollisuus osallistua lisämaksulliseen Lofoottien retkeen (opastuskielet englanti, saksa ja norja).

SUNNUNTAI 18.9.

Aamiainen, lounas. Laiva navigoi yöllä kapean Raftinsalmen läpi. Hinnin saari Atlantin rannikolla on Norjan suurin. Pysähdymme siellä Harstadissa ja jatkamme Finnsnesin kautta Tromssaan. Päivän luennossa tarkastellaan norjalaista yhteiskuntaa. Iltapäivällä kuljetus lentokentälle. Lento Tromssa–Oslo klo 17.10–19.05, jatkolento Helsinkiin klo 20.35–23.00.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 1 998 € / henkilö jaetussa 2 hengen ulkohytissä; 1 898,- / henkilö jaetussa 2 hengen sisähytissä. Hinta sisältyvät lennot Helsinki–Bergen, Tromssa–Oslo–Helsinki; kuljetukset satamissa; majoitus ja täysihoito m/s Nordnorge -laivalla; ohjelman mukaiset retket; päivittäiset luennot; marginaalivero; suomenkielisen oppaan palvelut Bergenistä Tromssaan.

Lisämaksusta: ruokajuomat, yhden hengen hytti sekä matkavakuutus.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, sinikka.laukas@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Lisävalaistusta Kodin Pellervossa antaa päätoimittaja Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332.

Jaa artikkeli