Pälkäneläisessä parin sadan asukkaan Laitikkalassa on peräti 30 yritystä. Monenmoisten herkkujen vuoksi paikkaa kutsutaan Makukyläksi.

Hyvin hoidetuilla pelloilla kasvaa vehnää, maissia, ruusukaalia, vadelmia, mansikoita, viinimarjoja… Maisema näyttää kerrassaan vireältä. Autiotaloja ei näy.

Laitikkalaa on siunattu muhevan kasvumaan ja kesänviettoon houkuttelevien järviensä lisäksi hyvällä sijainnilla. Tampereelle on matkaa 45 kilometriä, Helsinkiin 135. Kun täällä yrittäjäksi ryhdytään, töitä paiskitaan kelloon vilkuilematta. Näillä eväillä kylä on selvinnyt maaseudun alasajosta hyvin.

Heikkilän juustola, Rönnvikin viinitila, Katajan Palvaamo ja Suttisen marjatila ovat toimineet jo parikymmentä vuotta. Ne sijaitsevat kilometrin etäisyydellä toisistaan. Voisi luulla, että ne olisivat syntyneet yhteisen palaverin seurauksena. Mutta ei. Kukin polkaisi yrityksensä pystyyn omin päin toisten aikeista tietämättä.

Ostoksille

Kesänmaku on avoinna kesäkuusta koulujen alkuun asti joka päivä paitsi ei tiistaisin. Syksystä jouluun ostoksille pääsee viikonloppuisin.
(03) 538 1014, www.katajanlihaoy.fi

Rönnvikin viinimyymälä palvelee kesäisin päivittäin, talvella viikonloppuisin.
(03) 538 1060, www.ronnvik.com

Suttisen marjatilan kahvila, vinttipuoti ja herkkukauppa pidetään auki marjasesongin ajan, jokseenkin juhannuksesta elokuun puoliväliin.
(03) 538 1019, www.suttinen.fi

HELENA KUJALA, teksti
JYRKI LUUKKONEN, kuvat

Lue koko juttu elokuun 2016 painetusta Kodin Pellervosta. Jutun löydät myös Kodin Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli