Helppoa ekoelämää

Teppo Heikkilän tarinan löydät painetusta lehdestä.

“Eläisin ekologisesti, jos arki ei olisi niin vaikeaa”, tuumii moni. Göran ja Anna Ekstöm Vaasasta, Nikki Pesonen Helsingistä ja Teppo Heikkilä Loimaalta uskovat, että oma asenne ratkaisee.

Talo vaasalaisella omakotialueella on 1930-luvulta, ja sitä on remontoitu pitkään ja hartaasti. Kolmannes 1 600-neliön tontista on kasvimaata, suuret koivut varjostavat taloa ja sisään mennään valoisan lasikuistin kautta, jota talossa asuva Anna Ekström käyttää taimikasvatukseen. Kuistin suuret ikkunat Annan puoliso Göran Ekström löysi roskalavalta.

Göran, 69, ja Anna, 70, asuvat talossa kaksin nyt, kun lapset ovat jo vuosia aiemmin lähteneet omille teilleen. Talon moni peiliovi ja muu osa on haalittu purkutaloista. Sotien jälkeen syntynyt pariskunta on oppinut säästäväisen tyylin jo kotoaan: kun oli köyhää, asioita tehtiin paljon itse. ”Uutta värkättiin vanhasta.”

”Toisilla suunta on sittemmin vaihtunut tuhlailevaksi, kun enää ei ole pakko olla säästäväinen, mutta meille tämä tyyli sopii”, Anna sanoo.

Ekströmit eivät halua seurata muotia ja muuttaa sisustusta jatkuvasti. He välttävät elämässään turhaa kuluttamista, mutta elävät mielestään aivan tavallista, hyvää elämää.

”Meillä on autokin, bensiini-biokaasu, mutta tärkeintä minusta on, että käytämme sitä hyvin vähän”, Göran kertoo. Auto saa lähinnä levätä tallissa. Pyörällä pääsee melkein kaikkialle, pidemmät hoituvat junalla. Anna ajaa joskus autolla saarella sijaitsevan mökin lähelle, mistä matka jatkuu veneellä. Mökillä kalastetaan paljon.

Ekströmien suuri kellarikomero on näin syksyllä täynnä hilloja ja juureksia: perunaa, porkkanaa, mustajuurta ja palsternakkaa. Myös kaksi pakastinta täyttyy syksyn sadosta ja saaristomökin edustalta saatu kala säilyy hyvin pakastettuna.

”Marjoja poimimme paljon. Onkin mieletön mustikkavuosi!” Anna sanoo.


Anna ja Göran Ekström: “On hyvä elää tavalla, jonka tietää oikeaksi”.

Muutama vuosi sitten Göran lopetti ympäristösyistä lentämisen kokonaan. Anna lensi vielä tänä keväänä Tukholmassa asuvan poikansa luo tämän lasta katsomaan.

Göranista ekologista tai epäekologista elämää voi elää yhtä hyvin maaseudulla kuin suurkaupungissa. Asenne ratkaisee – paikasta valinnat eivät ole kiinni. Öykkäri maaseudulla on yhtä epäekologinen kuin cityöykkäri.

Ekologinen elämä on helppoa, koska on niin paljon, mitä ei tarvitse tehdä: ”Yleensä ekologinen valinta on sitä, että jättää asioita tekemättä ja tavaroita ostamatta; elämäntapa on yleensä myös edullisempi.”

Göran sanoo karttavansa kaikenlaista pröystäilyä. Ekströmit elävät mipeluummin vaatimattomasti kuin tuhlaillen. Asketismista ei ole kysymys ja terveyttään pitää aina yrittää hoitaa hyvin. Joskus voi itseään vähän hemmotellakin, jos siltä tuntuu. Myös lapsille oli välillä hyvä hankkia uusia asioita, joita kaikki kaveritkin ostivat.

”Lapsiperheen ei ehkä ole hyvä poiketa liikaa valtavirrasta, mutta valinnanvaraa on paljon niukkuuden ja tuhlailun välillä”, Göran sanoo. Hänestä tärkeintä on, että elää enimmän osan ajasta ekologisesti ja se tuntuu hyvältä. Ekoelämä on hänen mielestään mahdollista kaikille.

”Uskon, että arvomaailma on monessa asiassa se joka ohjaa, ja kun arvomaailma muuttuu, muuttuvat mieliteotkin. Kysymyksessä ei ole kilvoittelu, kieltäminen tai uhrautuminen. Tuntuu vain hyvältä tehdä asioita, joita pitää oikeina.”

ELINA VENESMÄKI, teksti
KATJA LÖSÖNEN, kuvat

Lue koko juttu painetusta lokakuun 2016 Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät jutun myös Kodin Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli