Viherhuoneesta haaveilevan on hyvä aloittaa suunnittelu jo nyt. Tove ja Gunnar Bornemannille pieni lasitalo on vihannesten kasvatuspaikka ja olohuoneen jatke.

Kun paraislaiset Tove ja Gunnar Bornemann kärsivät kaukokaipuusta, he eivät ryntää nettiin varaamaan lentolippuja vaan suuntaavat omalle takapihalleen. Siellä seisoo pariskunnan itse pystyttämä viherhuone, jonka tarkoitus on ennen kaikkea pidentää Suomen lyhyttä kesäkautta.

”Gunnar on saksalainen, joten hänen tulee täällä joskus vähän haikea olo, vaikka hän viihtyykin Suomessa hyvin. Jos meille tulee kaipuu lähteä vaikka Barcelonaan tai Toscanaan, mutta siihen ei juuri silloin ole mahdollisuutta, menemme viherhuoneeseen istumaan ja nuuhkimaan rosmariinia”, Tove kertoo.

Keski- ja Etelä-Euroopan tunnelma tulviikin jo viherhuoneen ovella vastaan. Senkin päällä kasvaa sitruunapuu, joka tuottaa hedelmiä Toven aamuisin nauttimaan sitruunaveteen. Kasvihuoneessa kukoistaa myös herkkiä ruusuja, ja nurkassa kiipeilee viiniköynnös. Laventelit kukkivat ruukuissa, mutta tuovat mieleen Etelä-Ranskan sinisinä hohtavat pellot.

JAANA TAPIO, teksti
CAMILLA HYNYNEN, kuvat

Lue koko juttu tammikuun 2017 painetusta Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-lehti arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli