Oman historiansa ytimessä

Krakova on yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista. Rakennustaiteen kerrostumat yltävät keskiajalle saakka. Puolan entisen pääkaupungin loistoa edustavat 1500-luvun kirkot, palatsit ja Wawelin linna. Matka vie myös Zakopaneen Tatran vuoristoon sekä lähihistoriasta kertovalle Auschwiz–Birkenaun keskitysleirille.

Torstai 13.4.

Finnairin lento Helsinki–Krakova klo 20.10–21.10. Opas ja meille varattu bussi ovat Krakovan kentällä vastassa. Kuljetus Legend-hotelliin***, joka sijaitsee keskustassa, vain 300 metrin päässä Wawelin linnasta. Hotellissa on ravintola ja baari sekä huoneissa kaikki mukavuudet. Majoittumisen jälkeen kokoonnumme yhteiselle iltapalalle.

Perjantai 14.4.

Aamiainen, lounas. Krakovan vanha kaupunki on yksinkertaisesti upea! Tutustumme kävelykierroksella sen tärkeimpiin nähtävyyksiin. Retken antiin kuuluvat mm. puolustusmuuri, Kuninkaan tie, keskiaikainen tori Verkahalleineen, Marian kirkko sekä Jagellon yliopisto, jonka perusti Puolan kuningas Kasimir III Suuri vuonna 1364. Yliopisto on yksi maailman vanhimmista, opiskelijoista kuuluisin on Nikolaus Kopernikus. Kiipeämme Wawelin linnakukkulalle ja entisessä kuninkaanlinnassa koemme 1500-luvun tunnelman. Kukkulalla oli linna jo 1300-luvulla, mutta nykyinen on Sigismund I:n rakennuttama 200 vuotta myöhemmin.

Lounaan jälkeen on mahdollisuus osallistua lisämaksulliselle retkelle Wieliczkan suolakaivokselle n. 15 km:n päässä Krakovasta. Historiallinen kaivos on kokemuksena ainutlaatuinen. Alas laskeudutaan puuportaita (lisämaksusta hissikuljetus). Kaivoksen käytävät ovat epätasaiset. Sadoista käytäväkilometreistä nähtävillä on n. 2 km:n reitti, jonka varrella on mm. upea Kingan kappeli suolasta veistettyine alttaritauluineen ja kattokruunuineen. Retken hinta on 56 euroa ja siihen sisältyy myös kahvittelu.

Lauantai 15.4.

Aamiainen, lounas, illallinen. Puolipäiväretki Puolan historiaan saattelee toisen maailmansodan synkkyyksiin. Natsien organisoimia tuhoamis-, keskitys- ja työleirejä oli Puolassa kymmenkunta. Kuuuluisin niistä on Auschwitz–Birkenau. Natsit saksalaistivat nimen, mutta nyt se on palautettu puolankieliseen muotoonsa: Oświęcim–Brzezinka. Museona toimiva kuolemanleiri sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Krakovasta. Leiri on Unescon suojelema sodan kärsimysten muistomerkki, missä itse kukin voi mietiskellä ihmisluonnon julmuutta. Leiri on henkisesti erittäin askarruttava, raskaskin. Käyntiä ja kaiken näkemistä helpottaa, jos etukäteen lukee perustiedot.

Päivien kokemuksia ja tuntoja kertailemme yhteisellä illallisella.

Sunnuntai 16.4.

Aamiainen, lounas. Huoneiden luovuttamisen jälkeen lähdemme Zakopanen vuoristokylään. Se sijaitsee Etelä-Puolassa Slovakian rajan tuntumassa, noin 100 km:n päässä Krakovasta. Paikka tunnetaan erityisesti talviurheilukeskuksena. 30 000 asukkaan alppihenkistä Zakopanea ympäröi vaikuttava Tatravuoristo. Kauppojen valikoimia sopii taivastella pääkadun kaupoissa tai virkistäytyä jossakin lukuisista kahviloista ja ravintoloista.

Yhteisen lounaan jälkeen ajelemme Krakovan kansainväliselle lentokentälle. Finnairin lento Krakova–Helsinki klo 21.50–00.45.

Matkan hinta

Matka maksaa 975 € / hlö jaetussa kahden hengen huoneessa, lisämaksu 1 hh 120 €.

https://kodinpellervo.fi/wp-content/uploads/2017/01/puola3.jpg

Hintaan sisältyvät Finnairin lennot turistiluokassa; lentolippuihin liittyvät lentokenttäverot, matkustajamaksut sekä polttoainelisämaksu; matkatavarat lennoilla (1 x 23kg ruumaan ja 1 x 8kg matkustamoon / hlö); 3 yön majoitus mainitussa hotellissa; ohjelman mukaiset ateriat; lentokenttäkuljetukset Krakovassa tilausajobussilla; kävelykierros Krakovassa, puolipäivä retki Ausschwitz–Birkenau ja retki Zakopanen vuoristokylään; marginaaliveron. Kaikilla retkillä on suomenkielinen opastus.

Lisämaksusta: liityntälennot Helsinkiin; ateriat lennolla (lennolla on tarjolla vain kahvia, teetä tai mehua), matkavakuutus, jota suositamme, ruokajuomat, palvelumaksut esim. hotellissa ja ravintoloissa (tipit ovat yleinen, joskin vapaaehtoinen tapa osoittaa tyytyväisyyttä), retki Wieliczkan suolakaivokseen, mininimi 15 henkeä, 56 € / hlö.

Toimistokulut 10 € / varaus.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi

Kodin Pellervossa lisävalaistusta antaa päätoimittaja Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332.

Jaa artikkeli