Leijan perhe asuu Alvar Aallon suunnittelemassa talossa Pyhäjärven rannalla.

Euran Kauttualla Pyhäjärven rannalla kohoaa kaunis, kaksikerroksinen puutalo. Sen on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto vuonna 1944. Nyt talossa asuvat Taija Sarin-Leija ja Jari Leija sekä heidän lapsensa Nette, 12, ja Niklas, 9.

Jo heti eteisaulasta avautuu sisäikkunan kautta laaja näkymä olohuoneeseen ja sieltä edelleen järvimaisemaan. Luonnonläheisyys on Alvar Aallon kantava teema; mäenkumpareella sijaitseva talo sulautuukin osaksi ympäristöä. Korkeat männyt huojuttelevat oksiaan ja tontti laskee järveä kohti, joka on nyt jäässä ja sillä kulkee hiihtolatu.

”Aalto on osannut sijoittaa rakennuksen ilmansuuntien mukaan, niin että valoa tulvii sisään joka suunnasta koko päivän. Aivan rantaan saakka tontti ei yllä, sen ja järven välissä kulkee luontopolku”, Taija sanoo.

Aalto valitsi asuntoon luonnon materiaaleja. Alakerran lattiat ovat tammiparkettia ja ruokailutilan seinät mäntypaneelia. Puupinnat saavat rauhassa patinoitua. ”Näitä seiniä ei vedetä valkoisiksi. Väliovienkin pitäisi olla ruskeita, mutta joku on päättänyt aikoinaan sutia ne vaaleiksi.”

Aalto suunnitteli talon Ahlströmin paperinjalostamon yli-insinöörin asunnoksi. ”Valitettavasti kyseisestä insinööristä ei kukaan tiedä juuri mitään. Minua kovasti kiinnostaisi hänen tarinansa”, Taija kertoo.

ULLA-MAIJA LAMMI-KETOJA, teksti
TOPI PAKARINEN, kuvat

Lue koko juttu helmikuun 2017 Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli