Kaikkea ei tarvitse eikä edes ole järkevää ostaa. Lainaaminen säästää lompakon sisältöä ja ympäristöä.

Tärkeä tapaaminen edessä, mutta miten Taina Schildt sinne pukeutuisi? Hän istahtaa järvenpääläisen vaatelainaamo Vaatepuun nojatuoliin ja kertoo tarpeistaan. Mekot, jakut ja huivit alkavat vilistä hänen edessään. Kerrankin on, mistä valita! Lainaamoyrittäjä Soile-Maria Linnemäki noukkii mekkoja rekistä ja etsii niihin sopivia asusteita.

Paikalle tupsahti sattumalta myös pukeutumisneuvoja ja värikonsultti Paula Muru-Laakso, joka heti ryhtyy toimeensa, ja hän on innoissaan, sillä Tainalla on luontaisesti upeat värit; punaiset hiukset, siniset silmän, lämmin kasvojen pohjaväri.

”Hei täällä olisi vielä tämä sininen Paola Suhonen, ja sitten voisit kokeilla tätä kurvikkaille naisille sopivaa Excuse My BonBonia!”

Kolme vuotta toiminut Vaatepuu sijaitsee neulekahvila Lentävän Lapasen kanssa samoissa tiloissa kaupungin keskustassa. Lainaamosta saa paitsi vaatteita ja kenkiä, myös laukkuja, koruja, päähineitä ja huiveja. Pienestä puodista löytyy tuhatkunta tuotetta, jotka ovat peräisin lähes seitsemältäkymmeneltä suomalaiselta vaate- ja asustesuunnittelijalta. Lainaamon perustaminen oli Soile-Marialle ekologinen ja eettinen kannanotto.

”Toista lastani odottaessani aloin kokea maailmantuskaa”, hän sano ja naurahtaa, mutta vakavoituu: ”Katsoin uusin silmin kodissamme olevia tekstiilejä, joita oli tullut hamstrattua suuret määrät. Aloin perehtyä syihin, miksi tekstiili on niin halpaa.”

Ensin Soile-Maria liittyi jäseneksi Helsingin Vaatelainaamoon, kunnes oman puodin perustaminen sai tuulta alleen. Ei mennyt kauan, kun paikkakunnan kulutus- ja laatutietoiset asiakkaat löysivät tiensä lainaamoon.

”Pidän liikettä auki päivän viikossa, mutta meno on niin sähäkkää, että aukioloaikaa on laajennettava.”

Kahdeksi viikoksi

Vaatepuusta saa lainausoikeuden liittymällä jäseneksi 150 euron hintaan. Sillä saa lainata puolen vuoden ajan rajattomasti vaatteita, kaksi tuotetta kerrallaan ja kutakin kahden viikon ajan. Jäseniä on kertynyt jo 120 ja he edustavat monenlaisia tyylejä. Ikähaitari on 16–76 vuotta.

Lue koko juttu huhtikuun 2017 Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät lehden myös Kodin Pellervon e-arkistosta.

SIRPA PALOKARI, teksti
MARJA SEPPÄLÄ, kuvat

Jaa artikkeli