Terassiin upotettavan kylpytynnyrin rakentaminen ei ollut mikään pikkujuttu, mutta vaivannäkö palkittiin lokoisilla oltavilla.

Lämpimässä vedessä aika kuluu kuin siivillä; kylpy hyväilee kolottavia jäseniä ja olo on auvoisa. Veden lämpötila ei juuri laske reilun puolenkaan tunnin kylpemisen aikana, kun välillä heittää muutaman puukalikan kamiinaan ja käy saunan löylyissä tai järvessä vilvoittelemassa. Kokemus on kerta toisensa jälkeen vertaansa vailla niin nuorille kuin vanhemmillekin ihmisille.

Mietimme pitkään, millainen allas parhaiten sopisi karussa korpimaisemassa olevan mökin saunatuvalle, jonka ympäristöä komistavat kumpuileva maasto ja jyhkeät siirtolohkareet. Rakennelman piti mukautua hyvin ympäröivään luontoon, järvelle näkyvä hökötys se ei saisi olla.

Viehättävimmältä tuntui kahdeksankulmainen lasikuituallas, joka upotetaan osittain terassiin ja kamiina erillisine pumppuineen ja puhdistuslaitteineen sijoitetaan katseilta piiloon tasanteen alle. Neljälle kylpijälle soveltuvan kylpytynnyrin väriksi valitsimme kermanvaalean, vaikka sininen olisi myöhemmin näyttänyt hienommalta. Mustan paljun hylkäsimme heti, koska siinä pinttymät jäisivät varmaan huonolle puhdistukselle.

Kymmenistä kylpytynnyrin myyjäliikkeistä meille valikoitui tuusulalainen Fispars, joka toimitti omatoimisesti koottavan allaspaketin kaikkine romppeineen valmiiksi mökin pihaan. Hinnaksi muodostui kamiinan, eristekannen ja hiekkapesurin kera 1 740 euroa sisältäen rahdin.

Kevätjäät alkoivat sopivasti sulaa rannasta, kun avasimme kollin ja ryhdyimme pohtimaan, miten osat oikein kootaan ja mihin kohtaan allasta pitää ryhtyä poraamaan reikiä. Tavoitteena oli saada terassi valmiiksi ja palju kylpykuntoon viiden viikonlopun aikana juhannukseen mennessä. Hanke tuntui aluksi haasteelliselta.

Lue koko juttu kylpytynnyrihankkeen kulusta elokuun 2017 Kodin Pellervosta! Tilaajana löydät jutun myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

VESA JÄÄSKELÄINEN, teksti ja kuvat

Jaa artikkeli