Mattimyöhäisetkin ehtivät varmistaa talven jälkeisen kukkaloiston istuttamalla kukkasipuleita niin kauan kuin maa on sulaa.

Vielä ei peli ole menetetty, vaikka kukkasipulit olisivat jääneet istuttamatta. Niitä voi piilottaa pihalle lähes siihen asti, kun maa jäätyy. Loppusesongin alennusmyyntejäkin kannattaa hyödyntää, hyvällä tuurilla saa runsaan kukkaloiston vähällä rahalla.

Arat lajit, kuten keisarinpikarililjat, hyasintit ja narsissit, suositellaan istutettavaksi syyskuun alussa, mutta lämpimänä syksynä niitäkin uskaltaa sujautella multaan jopa marraskuussa. Pakkasten uhatessa istutukset peitetään syksyn lehdillä ja havukatteella, jotta maa pysyy sulana juurtumisen ajan.

Liian aikaisin ei istutuspuuhiin pidä ryhtyäkään, sillä lämpimässä maassa sipulit mätänevät. Kun maan lämpötila on laskenut noin kymmeneen asteeseen, juurtumisolot ovat otolliset.

 

Riittävästi kosteutta

Sopivan lämpötilan lisäksi sipulit tarvitsevat riittävästi kosteutta juurtuakseen. Kuiva alue vaatii kastelun. Erityisen tärkeää on muistaa antaa vettä talojen seinustoille perustetuille istutusalueille. Samalla voi pintamultaan ripotella pitkävaikutteista lannoitetta. Sen sipulikukat hyödyntävät seuraavana keväänä.

Ensimmäisenä vuonna sipulit kukkivat keräämänsä vararavinnon turvin melkein paikassa kuin paikassa. Jos mielii saada useamman vuoden kukinnan, on sipuleita lannoitettava. Muutoin ne eivät jaksa kasvattaa sivusipuleita uutta kukintaa varten. Ihanteellinen istutuspaikka on multava, hiekkapitoinen ja vettä läpäisevä.

Aurinkoon ja varjoon

Aikaisin keväällä kukkivia lajeja voi istuttaa puiden ja pensaiden alle sekä myöhään heräävien perennojen lomaan. Näin keväinen kukkaloisto pääsee esille, mutta kesällä tuleentuva kukkasipulikasvusto peittyy muiden kasvien alle.

Kun istuttaa sekä aurinkoon että varjoon, kukinnasta saa nauttia mahdollisimman pitkään. Suuret ja keskikokoiset sipulit kasvattavat upeimman kukinnan.

Jos käytettävissä on kylmä kellari, osan sipuleista voi istuttaa astioihin hiekkapitoiseen multaan. Kevään korvalla ne siirretään parvekkeelle tai patiolle kevään kukkaloistoa jouduttamaan. Astiaistutukset kannattaa tehdä mahdollisimman myöhään, sillä varhaiset istutukset lähtevät kasvuun liian aikaisin.

Noin kahden ja puolen kuukauden aikana kukkasipulit juurtuvat ja kasvattavat kukka-aiheen pimeässä ja viileässä. Pitemmästä juurruttamisajasta ei ole yleensä haittaa, mutta ilman sitä kukinta ei onnistu lainkaan. Talven aikana kellari-istutuksien mullan kosteutta on tarkkailtava.

LEENA NURMI, teksti ja kuvat

Jaa artikkeli