Ensin ostettiin kesämökki, josta tuli koti. Kohta tehtiin kävelyretkiä kylän asemalle. Ja nyt ei ole tekemisestä pulaa.

Pitkä tavarajuna pyyhältää Pulsan aseman ohi. Venäläisten vaunujen lastissa välkkyy kaunista hoikkaa koivua. Rata Pietarista Riihimäelle avattiin liikenteelle vuonna 1870, asema oli valmistunut jo vuotta aiemmin.

Moni suomalainen on Pulsan asemaa katsellut. Täällä kuvattiin Juhani Ahon Rautatie-romaaniin perustuvan samannimisen tv-elokuvan asemakohtaukset. Leo Jokela Mattina ja Anja Pohjola Liisana odottivat jännittyneinä junan saapumista. Myös Veijo Meren romaaniin pohjautuvan Manillaköysi tv-elokuvan asemana Pulsa on filmille tallentunut.

Nykyään tänne tullaan autolla. Kuutostieltä poiketaan Lappeenrannan maaseututeille, mutkitellaan, välillä ehkä hiukan eksytäänkin, kunnes ollaan perillä. Aseman ikkunat ja pihan valohimmelit loistavat hämärään joulukuun päivään.

Sisällä häärii ja hyörii kolme naista. Sanna Mäkirinta ja Lisa Kärnä puuhaavat aseman itäpäädyn kahvilassa ja keittiössä, Petra Karjalainen pitää myymälää rakennuksen länsipäässä. Hänen essunsa taskussa on puhelin, joka soi vähän väliä.

Illaksi on tulossa yövieraita, huomiseksi myös ja ihan kohta sisään astelee iso ryhmä Imatralta. Kahvilaan ja puotiin piipahtavat tulevat ja menevät.

Pulsan asema on melkein kuin kylä. Kokonaisuuteen kuuluu 20 rakennusta. Lämmitettäviä uuneja on 29.

Petra kietoo Leena Pyynösen ostokset pakettiin.

Koko komeus tupsahti joensuulaisen Petran ja hänen miehensä Lassen syliin yllättäen. Idean isä – vai pitäisikö sanoa syntipukki – Lasse on Pulsan poikia. Jo eläkkeelle jäänyt yritysasiantuntija on työmatkalla tänään, joten Petra saa kertoa puuhamaansa alkuvaiheet.

“Lasse kävi pienenä uimassa lammella, jonka vastarannalla oli talo. Hän katseli taloa uidessaan, sinne kun paistoi aina aurinko. Kun Lassen sisko soitti ja kertoi, että talo on tullut myyntiin, Lasse osti sen näkemättä, tinkimättä ja minulta kysymättä!”

Kun mies soitti vaimolleen ja kertoi ostaneensa heille kesämökin, vastaanotto ei ollut kovin innostunut. “Meillä oli jo mökki eikä tarvetta toiselle.”

Petra pani toimeksi. Hän tärskäytti Joensuun talon myyntiin. Ratkaisusta ei tarvinnut Lassen kanssa keskustella, sillä Petra tiesi, että omakotitalon, mökin ja kunnostettavan mökin yhtälö olisi liian kova urakka jopa heidänlaisilleen työmyyrille.

“Me ollaan aika hauskoja, yksi asia pistää toisen asian pyörimään. Kerrostaloon muuttaminen oli hyvä päätös, sillä lammenrantatalo oli huonossa kunnossa. Me tehtiin siellä neljä ja puoli vuotta remonttia.”

Kun työ oli valmis, talosta tuli niin hyvä, että sitä ei raaskinut jättää vain lomakäyttöön. Kesällä 2014 Petra jätti työnsä Joensuun Taitokorttelin toiminnanjohtajana ja muutti Lassen kanssa Pulsaan. Mutta se oli vasta alkusoittoa.

Lue koko juttu painetusta joulukuun 2017 Kodin Pellervosta. Koko lehti on saatavilla tilaajille myös e-arkistossa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli