Eskola valittiin jo toisen kerran Vuoden kyläksi, eikä syyttä: asukkaiden voimin pyöritetään niin koulua, päiväkotia, teatteria kuin vanhuspalveluitakin.

Kun Kannuksen keskuksesta ajellaan noin 12 kilometriä itään, saavutaan Eskolan kylään. Kylänraitti on samannäköinen kuin sadoissa muissakin kylissä, jotka ovat parhaat päivänsä nähneet. Tiellä ei tule yhtään autoa vastaan, kulkijoista puhumattakaan.

Hiljaisuus on pettävää. Tällä reilun neljänsadan asukkaan kylällä on pippurinen luonne.

Kannuksen kaupunki päätti vuonna 2013 lakkauttaa Eskolan koulun ja päiväkodin. Kyläläiset hirmustuivat ja ottivat asiat omiin käsiinsä. He perustivat Kyläpalvelut Oy:n. Ensimmäiseksi ostettiin koulu yhdellä eurolla.

Siinä se seisoo keskellä kylää, entinen koulu, nykyinen Eskola-talo. Siellä toimii kotikoulu, päiväkoti ja lounasravintola. Kyläpalvelut Oy hoitaa myös vanhusten ateria- ja siivouspalveluja, sekä järjestää kuntouttavaa työtoimintaa pitkäaikaistyöttömille. Eskolan isoimmat yritykset ovat Eskopuu Oy sekä Kolppasen sementtivalimo.

Eskola valittiin valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi vuonna 2001, vuonna 2017 se sai saman arvonimen toisen kerran. Aikaisemmin tuplavalintaa ei ole sattunut minkään muun kyläkunnan kohdalle.

Paluumuuttaja Heikki Kauppilalla ei ole Eskolassa vapaa-ajan ongelmia.

Eskola-talon ovesta sisään astuttaessa on heti vastassa kyläyhdistyksen sihteeri Miia Tiilikainen. Myös yhdistyksen toimitilat ovat täällä.

Lounasravintola Pikku-Pässi tarjoaa ruokaa joka arkipäivä, naapurihuoneessa taas toimii oma kioski. Kello onkin yksitoista ja lounasaika lähellä. Herkullinen tuoksu tunkee nenään, ja ruokasaliin astuttua on ihan pakko ottaa lautaselle perunamuussia ja nakkikastiketta.

Samassa pöydässä muussista nauttimassa istuu Heikki Kauppila. Hän on aivan paljasjalkainen eskolalainen.

”Asuin välillä pitkään muualla, mutta kaksi vuotta sitten veri veti takaisin synnyinseuduille. Ostin sisaruksilta vanhan kotitalomme. Tämä on aina ollut hyvin aktiivinen kylä, ja ilmapiiri on positiivinen. Olen mukana kyläyhdistyksessä auttamassa. Kuulun Eskolan Eskot -urheiluseuraan. Täällä on paljon ulkoilmatapahtumia, joten aika ei tule pitkäksi.”

Lisää ruokailijoita tulee ovesta. Kauno Niemonen kertoo käyvänsä täällä joka päivä syömässä. Hän on hyvin tyytyväinen ruuan laatuun ja iloinen siitä, että tällainen lounasravintola Eskolasta löytyy. Kauno koki pari vuotta sitten halvauksen, josta hän on hitaasti toipunut.

Ikkunan ääressä istuu aterioimassa Paavo Hautamäki. Hän on aktiivinen kyläläinen, joka osallistuu moneen puuhaan.

”Yhteistyöllä tämä kylä pysyy vireänä, samaan hiileen puhalletaan. Yritän olla vähän kaikessa mukana, myös teatterissa.”

Lue koko juttu painetusta tammikuun 2017 Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli