Oma talonmies korjaa, huoltaa, auttaa ja jututtaa.

Riekaleinen hampurilaiskääre mennä lepattaa tuulessa Kirkkokadun keskiviivaa kohti. Mika Routo juoksee sen perään uhmaten samalla kauempaa saapuvaa autoa. Tuhahtaen hän sieppaa paperin kouraansa.

”Kohta se olisi kuitenkin meidän pihalla!”

Mika Routo on asunto-osakeyhtiö Koulupuiston ja Päijäthovin talonmies Lahdessa. Eikä mikään ison yrityksen kiinteistönhuoltaja, vaan ihka oikea talkkari. Hän vaalii talojaan kuin äiti lapsiaan: Huolehtii kiinteistöistä pihapiireineen, kuulostelee asukkaita herkällä korvalla ja lämpimällä sydämellä. Jos on juttuseuraa vailla, karjalaistaustaiselta, sukkelasanaiselta talkkarilta löytyy taatusti tarinan mittainen hetki.

”Joku saattaa ajatella, että onpa omituinen höpöttäjä, mutta yhdelle sun toiselle asukkaalle tulee hetki, jolloin on halua jutella.”

Kahteen kerrostaloon mahtuu puolentoistasataa asuinhuoneistoa, liiketiloja sekä musiikki- ja leikkikoulu. Mika ajaa kotoaan Hollolan Kukkilasta aamuseitsemäksi Päijäthoviin. Ensi töikseen hän käy läpi piha-alueen, katsoo, että kaikki lamput palavat, tarkastaa hissit, kolaa lumet ja hiekoittaa. Ja taas on asukkaiden mukava lähteä arkisille menoilleen.

”Teen aamuisin myös roskakierroksen. Harmittaa, että Suomesta on tullut roskaajien maa. Tänäkin aamuna pihalta löytyi huuhteluainepullo, banaaninkuoria, muovipusseja. Osasyy on se, että tässä naapurissa on kaksi isoa koulua”, mies manailee.

Jokapäiväisten töiden lisäksi talonmies siivoaa kahdesti viikossa Päijäthovin rappukäytävät ja saunan.

Jaahas, sisääntuloaulan matolle on jo siunaantunut hiekkaa. Mika harjaa hiekat pois ja putsaa samalla ulko-oven edustan. Ovelle ilmestyy vieraan näköinen rouva, jonka hän ystävällisesti opastaa seitsemänteen kerrokseen.

Moneen menoon

Päijäthovista talonmies kävelee kahdensadan metrin päässä sijaitsevaan Koulupuistoon. Märän ajokelin vuoksi parkkihallissa seikkailevat kuraisten renkaiden viirut. Mika käynnistää pesulaitteen ja kurvailee sillä hallin lattian puhtaaksi.

Sitten on aika pistäytyä konttorissa, joka on pikkuinen huone parkkihallin perillä. Tietokoneen näyttö osoittaa talon keskeiset paikat, kuten porrasaulat sekä kellaritiloihin menevät käytävät.

”Nauhoittavat valvontakamerat ovat lisääntyneet kerrostaloissa. Eniten niistä on hyötyä, jos jotain ikävää tapahtuu.”

Asukkaat lähestyvät talkkaria joskus sähköpostitse, mutta pääasiassa he hoitavat asiat soittamalla tai nykäisemällä hihasta pihalla. Perushommiin kuuluvat muun muassa tippuvien hanojen ja vuotavien wc-pönttöjen korjaukset. Usein hän tekee myös työnkuvan ulkopuolisia askareita, sillä vanhuksilla ei välttämättä ole ketään läheistä, joka auttaisi.

Lue koko juttu helmikuun 2018 painetusta Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli