Tommiskan suvussa on parturi-kampaajia neljässä polvessa. Suvun tuoreimmat ammattilaiset ovat moderneja hiusmuotoilijoita. Käsissä on tuntuma vanhojen mestareiden opeista.

Aurinko on vielä matalalla, kun Viola Tommiska polkee Kuusaalta Jaalaan johtavaa hiekkatietä. Tiepöly nousee tarakalle kiinnitettyyn laukkuun, jossa ovat työvälineet: veitset, sakset ja kammat. Joutuin perille, sillä kylällä on monta parturoitavaa!

Aiemmin Viola piti parturia Viipurin länsipuolella Vahvialassa Nurmin kylässä. Puoliso Taunolla oli menestyvä sekatavarakauppa huikaisevan kauniilla paikalla joenvarressa Saapaslahdella. Kun sota syttyi, Tauno joutui rintamalle ja elämä meni ylösalaisin.

Kahdesti jouduttiin evakkoon, toisella kerralla lopullisesti. Tauno menehtyi taisteluissa. Koti, kauppa ja parturi jäivät uuden rajan taakse. Viimeiselle evakkomatkalleen Viola lähti tyhjin käsin, helmoissaan pienokaiset Lasse ja Sointu. He asettuivat Kymenlaaksoon Kuusaalle.

 

Sodat oli sodittu, jäljelle vain kaipaus ja köyhyys. Kahden pienen lapsen yksinhuoltajaäiti ei voinut jäädä toimettomana suremaan. Hän pisti yrityksen pystyyn vilkkaalle Kymen asemalle. Mainoslehtiseen hän muotoili: Tukekaa sotaleskeä ja sotaorpoja käyttämällä Viola Tommiskan parturiliikettä, joka sijaitsee vastapäätä Kymintehtaan asemaa, lähellä Salovaaran kauppaa. Kotikäyntejä hän teki omassa ja naapuripitäjissä, matkaa saattoi kertyä kymmeniä kilometrejä.

”Taloissa ei aina ollut rahaa, joten hänelle saatettiin antaa palkaksi ruokaa. Koska välimatkat olivat pitkiä, hän joutui joskus yöpymään talojen navetoissa”, kertoo Violan pojantytär, parturi-kampaaja Pia Tommiska.

Sonja työnskentelee omalla tuolipaikallaan äitinsä Pian kampaamossa. Asiakkaana Noona Karttunen.

 

Parturi-Kampaamo Pia Tommiska Kouvolan keskustassa on viimeisen päälle nykyaikainen. Ulos ovesta astuvat tyylikkäiksi parturoidut ja kammatut rouvat ja herrat – nuoret uusinta uutta edustavissa väreissä, pidennyksissä ja leikkauksissa. Suvun perintö on läsnä. Tommiskoilla on ollut aina tapana tehdä työt jämptisti, asiakasta kunnioittaen ja karjalaisittain haastellen.

Viola vakuuttui aikanaan, että ankarista ajoista selvitään sitkeydellä ja omien kätten töillä. Niinpä hän opetti parturintaidot myös pojalleen Lasselle.

Lasse Tommiska oli nuori mies perustaessaan ensimmäisen oman parturinsa Kuusankoskelle. Mielitietyksi valikoitui soma Kerttu, joka oli myös alalla. Vihille mennessään sulhanen oli 18- ja morsian 17-vuotias. Kun tytär Pia Tommiska syntyi vuonna 1967, hänen tuleva ammattinsa oli tähtiin kirjoitettu.

Lasse oli ehtinyt perustaa jo useamman parturiliikkeen, kun hänelle 70-luvulla tuli into kokeilla jotain uutta. Hän myi parturinsa ja perusti käytettyjen autojen kaupan. Noina aikoina ei lasten päivähoitoa ollut, joten Pia vietti paljon aikaa äidin kampaamolla tai isän autoliikkeessä.

”Kun äiti oli saanut työn valmiiksi, minä menin pienen peilin kanssa asiakkaan taakse ja kysyin onko hyvä näin”, Pia naurahtaa.

Lue koko juttu painetusta toukokuun 2018 Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli