Joko tunnet salaattikleitonian ja malabarinpinaatin?

Tutumpien salaattien ja lehtivihannesten lisäksi on hauska kokeilla myös uusia tuttavuuksia. Pohjois-Amerikan länsirannikolta kotoisin oleva salaattikleitonia (Claytonia perfoliata) tunnetaan myös nimellä talviportulakka. Se muistuttaa meilläkin koristekasvina käytettävää alaskankleitoniaa (C. sibirica), mutta eroaa tästä pyöreillä, möyheillä lehdillään. Yhteen kasvanut lehtipari näyttää yhdeltä lehdeltä. Näiden keskeltä kohoaa kukkavana, johon kehittyy valkoisia, pienen pieniä kukkia.

Nopeakasvuinen ja C-vitamiinipitoinen salaattikleitonia antaa paljon satoa vähällä vaivalla. Siemenet voi kylvää avomaalle lähelle pintaa varhain keväällä tai myöhäiskesällä. Salaattikleitonia kylväytyy myös kasvupaikalleen ja voipa sitä kasvattaa sisälläkin ympäri vuoden.

Hieman suolaheinää maultaan muistuttavat lehdet sopivat salaatteihin, wokkiruokiin tai pinaatin tapaan käytettäviksi. Kasvustoon muodostuu uusia versoja ja lehtiä sitä enemmän, mitä niitä korjataan. Salaattikleitonia kestää hyvin kylmää, joten satoa voi kerätä talven tuloon asti. Siemeniä on saatavana usealta eri toimittajalta.

 

Malabarinpinaatti pitää lämmöstä.

Malabarinpinaatti (Basella alba) on trooppinen köynnöskasvi, jonka meheviä lehtiä käytetään pinaattiruokiin. Rubra-muunnokseen kuuluvilla lajikkeilla varsi on punertava, mikä tekee köynnöksestä erityisen koristeellisen.

Nuoret, rapeat lehdet ovat hyvän makuisia. Vanhemmiten ne muuttuvat limamaisiksi, jolloin niitä voi käyttää keittojen suurustamiseen. Uuden sadon toivossa kasvuston voi leikata noin 20 sentin korkuiseksi ja jättää siihen muutaman sivuverson.

Malabarinpinaattia voi kasvattaa huonekasvina tai kesäkukkana puutarhan lämpimässä paikassa. Korkeutta köynnökselle tulee 2–3 metriä.

Taimet vaativat esikasvatuksen. Siemenet kylvetään maaliskuussa kylvömultaan ja peitetään ohuelti. Itäminen on melko hidasta ja kestää parisen viikkoa. Syksyllä versoihin, joita ei ole kesän aikana lyhennelty, muodostuu pieniä, mustia siemeniä. Kuivatut siemenet voi varastoida viileässä ja kuivassa paikassa seuraavaan kevääseen. Ostosiemeniä löytyy usean eri siemenliikkeen valikoimista

Jaa artikkeli