Parhaita paloja Baltiasta

Vilnassa ja Riiassa on runsaasti rikasta arkkitehtuuria niin palatseissa kuin kirkoissakin. Baltian-kierroksella koko Euroopan historia avautuu uudesta näkökulmasta.

KESKIVIIKKO 28.11.

Finnairin lento Helsingistä Vilnaan klo 9.30–11.10. Lentokentällä vastassa ovat suomenkielinen opas ja tilausbussi. Lähdemme kaupunkikierrokselle, minkä aikana myös lounastamme. Nerijoki jakaa puolen miljoonan asukkaan Vilnan: toisella rannalla on UNESCONn maailmanperintökohteisiin lukeutuva Vanha kaupunki, toisella moderni rakennuskanta. Vanha kaupunki koostuu arkkitehtuurin kerroksista, barokin, renessanssin ja gotiikan helmistä. Lukuisat palatsit, yliopiston rakennukset, kirkot sekä tunnelmalliset aukiot ja kapeat kadut antavat tyylinäytteitä eri vuosisadoilta. Kierroksella saamme kattavan käsityksen myös Vilnan historiasta. Päätteeksi nautimme lounaan, minkä jälkeen majoitumme Vanhan kaupungin City Gate -hotelliin***.

TORSTAI 29.11.

Aamiainen, lounas. Liettuan suuriruhtinaskunta eli suuruutensa aikoja 1400-luvulla, alue ulottui Kiovaan asti. Tuolloin pääkaupunki oli Trakai n. 25 km Vilnasta länteen. Nykyiseen pikkukaupunkiin matkailijoita houkuttavat Galvéjärven maisemat ja pitkää puusiltaa myöten saavutettava linnasaari. Trakain linna oli suuriruhtinaiden hovi. Se kärsi pahoja vaurioita 1600-luvulla, mutta sittemmin sitä on kunnostettu useaan kertaan. Goottilainen rakennelma koostuu massiivisista muureista ja monista torneista. Entiseen asuunsa saatetussa linnassa järjestetään tutustumiskierrosten lisäksi kulttuuritapahtumia. Freskot, lasimaalaukset ja galleriat ovat maineikkaat, historiasta ja legendoista puhumattakaan. Syömme lounaan linnan ravintolassa. Vilnaan palaamme iltapäivällä.

PERJANTAI 30.11.

Aamiainen, lounas. Jätämme Vilnan ja ajelemme noin 100 km länteen Kaunasin kaupunkiin. Kaunas sijaitsee kahden joen, Niemenin ja Nerisin yhtymäkohdassa. Kaupankäynnin kannalta asutuksen kehittyminen seudulle oli sulava ratkaisu. Kaunasin historia kantaakin pitkälle, jopa 1100-luvulle. 1400-luvulta Kaunas jo kuului Hansaliittoon ja seuraavalla vuosisadalla se oli Liettualle erittäin tärkeä keskus. Nykyinen Kaunas Via Baltican varrella on maan toiseksi suurin kaupunki, asukkaita on yli 300 000. Vilna on Liettuan pääkaupunki, mutta Kaunas liettualaisten pääkaupunki -sanonta juontaa vaiheikkaasta menneisyydestä. Tutustumme nähtävyyksiin, nautimme lounaan ja vierailemme tekstiilitehtaalla.

Päivän päätteeksi majoitumme Best Western Santakos -hotelliin****.

LAUANTAI 1.12.

Aamiainen, lounas. Lähdemme kohti Latvian pääkaupunkia Riikaa, mutta ensin ajamme Liettuan neljänneksi suurimpaan, 1200-luvulla perustettuun Šiauliain kaupunkiin, jonka Ristinkukkula on nähtävyyksistä hätkähdyttävin. Kukkulalle ruvettiin tuomaan ristejä 1800-luvun kapinoissa menehtyneiden muistoksi. Neuvostovallan aikana kansalaisia estettiin pääsemästä muistopaikalle, mutta yhtä kaikki, ristejä on kymmeniä tuhansia. Yksi niistä on paavi Johannes Paavali II:n lahja.

Latvian puolella vierailemme Rundālen upeassa barokkilinnassa. Sen rakennutti 1730-luvulla Venäjän keisarinna Anna Ivanovna kesäasunnoksi saksalaissyntyiselle Kuurinmaan herttualle, rakastetulleen, Ernst Johann von Bironille. Arkkitehti oli italialaissyntyinen Venäjällä vaikuttanut Bartolomeo Rastrelli. Hänen työtään on myös mm. Pietarin Talvipalatsi. Teemme opastetun kierroksen muotopuutarhan ympäröimässä linnassa. Lounaan syömme linnan ravintolassa.

Riiassa, Latvian pääkaupungissa, majoitumme Tallink Riga -hotelliin****. Illalla on mahdollisuus osallistua lisämaksulliseen konserttiin.

SUNNUNTAI 2.12.

Aamiainen, lounas. Vajaan 700 000 asukkaan Riika on rakentunut Väinäjoen suulle, vanhimmat löydöt kertovat asutuksesta jo 100-luvulla eKr. Nykyinen Riika tarjoaa loistokasta arkkitehtuuria barokista varhaisgotiikkaan, mutta UNESCOn maailmanperintölistalle kaupungin historiallinen osa päätyi aivan ainutlaatuisen runsaan ja eheän jugendarkkitehtuurinsa ansiosta. Kävelykierroksella saamme tuntuman kaupungin historiaan. Juuri avatut Riian joulumarkkinat saattavat hyvinkin tarjota mukavia tuliaisia ja pukin konttiin pantavaa. Lounaan jälkeen jää omaa aikaa. Illalla kokoonnumme tunnelmalliseen ravintolaan kertaamaan matkan antia ja nauttimaan lähtiäisillallista.

MAANANTAI 3.12.

Aamiainen, lounas. Tutustumme vielä kaupunkiin kiertoajelulla ja vierailemme hienossa automuseossa, jossa kahden kerroksen alalla esitellään vauhtihurmureita vuosikymmenten takaa. Yhteisen lounaan jälkeen bussikuljetus lentokentälle. Finnairin lento Helsinkiin klo 17.55–19.10.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 935 € jaetussa kahden hengen huoneessa, lisämaksu 1 hh 180€.

Hintaan sisältyvät Finnairin lennot Helsinki–Vilna, Riika–Helsinki, matkatavarat 23 kg / hlö lennolla, käsimatkatavaraa 8 kg; majoitus mainituissa tasokkaissa hotelleissa; ohjelmassa mainitut aamiaiset ja lounaat sekä retket kohteineen ja pääsymaksuineen; kuljetukset omalla retkibussilla; suomenkielisen oppaan palvelut koko matkan ajan; marginaalivero.

Hintaan ei sisälly matkavakuutus, jota suosittelemme, eivätkä ruokajuomat.

Toimistokulut 10 € / varaus.

Matkavaraukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Lisävalaistusta Kodin Pellervon lukijamatkoista antaa Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332, huhtalafiskars@gmail.com.

Jaa artikkeli